Juraj H. sa priznal k zabitiu Filipínca Henryho Acordu

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 11:02 • 2 min
Juraj H. sa priznal k zabitiu Filipínca Henryho Acordu

BRATISLAVA - Počas dnešných hodín sa Juraj H., obžalovaný pre prečin usmrtenia Filipínca Henryho Acordu, pred Okresným súdom Bratislava I priznal zo spáchania tejto vraždy. Súd už preto nebude posudzovať dokazovanie v oblasti viny či výšky trestu.

slovakia

left justify in out

 Obžalovaný bol dnes ráno eskortovaný príslušnikmi Zboru väzenskej a justičnej stráže. Na pojednávanie boli predvolaní ďalší svedkovia, ale aj znalci a lekári.

 

"Som vinný," povedal v preplnenej súdnej sieni obžalovaný. 

 

Senát teda po jeho vyhlásení už nemal dôvod vypočúvať iných znalcov. Podľa posudkov býval Juraj H. často zmätený, vzdelanostne bol ekonomicky zdatný, často videl východisko redukovať emócie, menej bol prísny, za istých okolností mohol podliehať výkyvu nálad, mal obavy zo zlyhania pri strate kontroly, pritom však nebola agresivita u neho preukázaná za dominantnú.

 

"To, čo sa stalo, ma nesmierne mrzí, konal som v nevedomosti, ospravedlňujem sa jeho rodine, najmä jeho mame, ktorej by som finančne pomáhal aj bez toho, že by mi to nariadil súd. Rovnako sa ospravedlňujem aj svojej rodine,“ povedal vo svojej záverečnej reči Juraj H.

 

img

 

Prokurátorka KP vzhľadom na priznanie viny obžalovaného žiadala pre neho trest vo výške sedem až desať rokov. Ten by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. "Obžalovaný neušiel z miesta činu, nesprával sa po incidente agresívne, dokonca sa snažil privolať poškodenému Filipíncovi pomoc. Bol rodine založený, staral sa o svoju rodinu," povedal okrem iného jeho obhajca, ktorý požiadal o mimoriadne znížený trest vo výške do piatich rokov. 

 

Naposledy, koncom marca senát okrem iných vypočul jedného z lekárov k zdravotnému stavu poškodeného. Pacienta osobne nevidel, hodnotil jeho CT vyšetrenie, ktoré odhalilo aneuryzmu mozgovej tepny. "V bežnej praxi sa vyskytuje u jedného až troch percent bežnej populácie v dospelosti," ozrejmil súdu s tým, že v prípade jej prasknutia môžu byť následky rôzne, a to od bolestí hlavy až po smrť. Predpokladá však, že aneuryzma vznikla už pred útokom.

 

Pred súdom vypovedal aj jeden z policajtov, ktorý mal v čase incidentu službu. Súdu ozrejmil, že na Obchodnej ulici v Bratislave spozorovali skupinu kričiacich ľudí, jedna osoba ležala na zemi. Situáciu preverili. "Najviac sme sa bavili s dvoma cudzincami, od ktorých sme sa dozvedeli, že chalan na zemi bol napadnutý, kopnutý do hlavy. Páchateľ sa v podstate priznal, podrobnosti si už nepamätám. 

 

img

 

Prvé pojednávanie sa v tejto veci začalo koncom januára tohto roka. Dohodu o vine a treste však odmietli uzatvoriť obe strany. Obvinený sa priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a užíval lieky na upokojenie. Aj to, že okrem pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin. Acordu podľa svojich slov napadol preto, lebo si myslel, že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Svoj čin oľutoval, tvrdí, že na konflikt má útržkovité spomienky. 

 

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom približne o 4.45 h napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. okrem iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení zomrel.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies