Lipšic vyzval Gašparoviča, aby zaplatil ujmu Čentéšovi

NETKY.SK • 4 December 2014, 13:50 • 2 min
Lipšic vyzval Gašparoviča, aby zaplatil ujmu Čentéšovi

BRATISLAVA - Nezaradený poslanec NR SR a predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic vyzval exprezidenta Ivana Gašparoviča, aby zaplatil Jozefovi Čentéšovi nemajetkovú ujmu 60-tisíc eur, ktorú mu priznal Ústavný súd SR za nevymenovanie na post generálneho prokurátora.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes na tlačovej besede Lipšic, ústavný súd dnes potvrdil, že Gašparovič konal svojvoľne, preto nie je žiadny dôvod, aby sa na nemajetkovú ujmu poskladali všetci daňoví poplatníci. „Je neetické a nemorálne, aby sa za toto rozhodnutie mali poskladať všetci,“ vyhlásil Lipšic.

 

Podľa Lipšica je dnes Čentéš opäť v pozícii zvoleného, ale nevymenovaného generálneho prokurátora. Jediným čistým právnym riešením by podľa Lipšica bolo, keby sa Jaromír Čižnár vzdal postu generálneho prokurátora, aby prezident Andrej Kiska mohol vymenovať Čentéša. Lipšic zdôraznil, že ak by bol čestný generálny prokurátor, mnohé dnešné kauzy by mali trestnoprávnu koncovku. „Bolo by možné stíhať aj veľké ryby. Preto bol ten boj o generálneho prokurátora taký tvrdý,“ konštatoval s tým, že treba začať uvažovať o novom systéme voľby generálneho prokurátora, aby nemohla byť manipulovaná polomafiánskymi skupinami, keď boli hlasy poslancov NR SR kupované. 

 

Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič porušil nevymenovaním Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora v decembri 2012 jeho základné práva zaručené ústavou – prístup k voleným a verejným funkciám za rovnakých podmienok, ako aj práva na vstup do verejnej služby štátu. Rozhodol o tom dnes senát ústavného súdu, ktorému predsedal Ladislav Orosz. ÚS zrušil rozhodnutie bývalého prezidenta. Jozefovi Čentéšovi priznal primerané finančné zadosťučinenie 60 000 eur. Kancelária prezidenta SR je povinná uhradiť sťažovateľovi náklady právneho zastúpenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies