Lipšic: Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod, schránkové firmy sú spriaznené

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 10:55 • 2 min
Lipšic: Reštrukturalizácia Váhostavu je podvod, schránkové firmy sú spriaznené

BRATISLAVA - Reštrukturalizácia Váhostavu je od začiatku podvod. Nie je problém v zákone, ale v tom, že predstavitelia Váhostavu obchádzajú a sústavne porušujú platný zákon o konkurze a reštrukturalizácii.

slovakia

left justify in out

Schránkové firmy vo Váhostave sú spriaznené osoby. Uviedol to dnes nezaradený poslanec Národnej rady SR Daniel Lipšic (NOVA) na spoločnom brífingu s Jánom Figeľom (KDH), Igorom Matovičom (OĽaNO) a Ľubomírom Galkom (SaS), v reakcii na stredajšie (29. 4.) informácie o spojení s takzvanými schránkovými firmami cez osobu generálneho riaditeľa Váhostavu Mariána Moravčíka.

 

Aliancia Fair-play na blogu na stránke Denníka N uviedla, že má k dispozícii generálne splnomocnenie z konca roku 2010, v ktorom firma Lomark splnomocňuje Moravčíka v podstate na všetko. Za slovami, že Moravčík "je oprávnený najmä, nie však výlučne", nasleduje ilustračný dvojstranový výpočet právomocí. Uvádza sa v ňom neobmedzené disponovanie s hnuteľným a nehnuteľným majetkom, obchodné vedenie, zastupovanie v rôznych konaniach, právomoc prijímať a prepúšťať zamestnancov, či podávať v mene spoločnosti návrhy za zmeny v obchodnom registri.

 

Informácie, ktoré zverejnila Aliancia Fair-play, podľa Lipšica znamenajú, že schránkové firmy, ktoré si uplatňujú vo Váhostave pomerne vysoké pohľadávky, sú spriaznené osoby. "Mali by byť v podriadenom postavení, to znamená, že by nemali mať vplyv ani na hlasovanie nezabezpečených veriteľov, ani by nemali byť uspokojované v rovnakej výške tak, ako malí a strední podnikatelia. Je to od začiatku celé podvod," zdôraznil.

"To, že sa do toho zapojil šéf Váhostavu pán Moravčík, že klamal verejnosť, že uviedol nepravdivé údaje v zozname aktív a pasív, znamená, že sa dopustil minimálne dvoch trestných činov, a to trestného činu poškodzovania veriteľa a trestného činu marenia konania o konkurze a vyrovnaní," zdôraznil Lipšic.

 

Šéf Váhostavu ešte v stredu (29.4.) obvinenia odmietol. Dôkazy Aliancie Fair-play o prepojení Mariána Moravčíka na schránkovú firmu Lomark sú podľa firmy lživou a štvavou kampaňou, uviedol v reakcii hovorca Váhostavu-SK Tomáš Halán. Lomark je súčasťou veriteľského výboru v prebiehajúcej reštrukturalizácii stavebnej spoločnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies