Lipšic chce dať pôrodným asistentkám nové právomoci

NETKY.SK • 9 Máj 2015, 14:40 • 2 min
Lipšic chce dať pôrodným asistentkám nové právomoci

BRATISLAVA - Umožniť poskytovať predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť aj pôrodným asistentkám v samostatnej praxi, čo by znamenalo, že na základe verejného zdravotného poistenia by im bola táto služba uhrádzaná - to je cieľom návrhu novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti od Daniela Lipšica (nezaradený), ktorý predložil na júnové rokovanie parlamentu.

slovakia

left justify in out

Pôrodná asistencia je dnes podľa platnej legislatívy charakterizovaná ako zdravotná starostlivosť o ženu v každom období jej života od adolescencie cez fertilné obdobie a obdobie fyziologickej gravidity a pôrodu až po obdobie menopauzy. "V každej z krajín EÚ majú možnosť pôrodné asistentky vykonávať samostatnú prax po splnení podmienok v plnom rozsahu a v plnom rozsahu im ju zdravotné poisťovne aj uhrádzajú," upozorňuje Lipšic s tým, že pôrodná asistentka poskytuje starostlivosť v pôrodnej asistencii v ambulantnej starostlivosti, ústavnej starostlivosti, ale aj v prirodzenom sociálnom prostredí ženy.

 

V dôvodovej správe Lipšic uvádza, že napriek pozitívnym zmenám zákonov v pôrodnej asistencii pôrodné asistentky v praxi len ťažko nanovo získavajú postavenie samostatných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Súčasné zákony umožňujú pôrodnej asistentke odvádzať fyziologický pôrod v zdravotníckom zariadení ústavnej starostlivosti, umožňujú žene slobodný výber zariadenia, v ktorom porodí svoje dieťa, a slobodný výber lekára alebo pôrodnej asistentky, ktorí ju budú pri pôrode sprevádzať a dohliadať na jeho priebeh. "Absentuje však autonómia v povolaní pri samostatnom poskytovaní starostlivosti o tehotnú ženu s fyziologickou graviditou a návštevná služba v šestonedelí," tvrdí Lipšic.

 

V praxi to má teda vyzerať tak, že z verejného zdravotného poistenia bude hradená jedna návštevu pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva, a to za účelom zistenia podmienok v sociálnom prostredí klienta, kam príde po pôrode. Či je žena pripravená na pôrod a či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať vo všeobecnosti. "Toto žiadny lekár nerobí," podotkol Lipšic.

 

Ďalšia starostlivosť počas tehotenstva v počte najviac desať sedení má prebiehať tiež v domácom prostredí budúcej mamičky. Jej obsahom bude psychofyzická príprava žien na pôrod, poradenstvo týkajúce sa tehotenstva, cvičenia, ktoré pripravia budúcu mamičku na pôrod. "Učí ju správne dýchať, uvoľňovať a sťahovať svaly. Taktiež ju pripravuje na dojčenie. Za poradňu je aj naďalej zodpovedný gynekológ," vysvetľuje poslanec.

 

Po pôrode má pôrodná asistentka navštíviť mamičku do 24 hodín od návratu do domácnosti a následne raz do týždňa počas obdobia šestonedelia. Bude jej pomáhať pri problémoch s dojčením, sledovať zdravotný stav v období šestonedelia (prvá kontrola obvodným gynekológom resp. pôrodníkom je až 6 týždňov od pôrodu). V prípade, že vzniknú vážnejšie problémy, pôrodná asistentka odporučí okamžité vyšetrenie u gynekológa.

 

Lipšic priznáva, že novela zákona bude mať nepriaznivý dopad na verejné financie, pretože si pravdepodobne vyžiada zvýšené výdavky na strane zdravotných poisťovní. "Ich výška bude záležať od rozsahu využitia poskytovaných služieb, z toho dôvodu dnes nie je možné ju presne určiť," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies