Lídri EÚ a Turecka sa dohodli: Majú spoločný plán na zastavenie migračných tokov z Turecka do Európy

NETKY.SK • 18 Marec 2016, 19:07 • 2 min
Lídri EÚ a Turecka sa dohodli: Majú spoločný plán na zastavenie migračných tokov z Turecka do Európy

BRUSEL - Lídri EÚ odsúhlasili migračnú dohodu s Tureckom.

slovakia

left justify in out

Lídri krajín EÚ schválili dnes na summite v Bruseli dohodu s Tureckom o riešení migračnej krízy. Čaká sa však ešte na súhlas tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia EÚ. 

 

V rámci novej  dohody s Tureckom, majú byť vracaní nelegálni migranti, prichádzajúci do Grécka cez Egejské more. Prostredníctvom Twitteru to oznámil predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorého citovala agentúra DPA.

 

 

Posledným potrebným krokom bol súhlas tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, s ktorým sa dnes lídri stretli v Bruseli.

 

Novú dohodu pred jej prijatím kritizovali ľudskoprávni aktivisti kvôli ustanoveniam predpokladajúcim možnosť hromadného presídľovania utečencov. Európska komisia i šéf Európskej rady pred summitom upozornili, že všetky žiadosti o azyl budú posudzované individuálne s možnosťou odvolať sa.

 

Dohoda predpokladá presídlenie 72.000 sýrskych žiadateľov o azyl podľa schémy 1:1, teda že za každého nelegálneho sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov bude presídlený priamo z Turecka jeden občan Sýrie s nárokom na medzinárodnú ochranu.

 

EÚ tvrdí, že tento krok je kľúčom pre zastavenie kriminálnikov pašujúcich ľudí cez Egejské more.

 

Únia chce čo najrýchlejšiu realizáciu tejto dohody, hovorí sa o termíne 20. marca. Program výmeny jeden za jedného prestane platiť po dosiahnutí hranice 72.000 presídlených utečencov, pričom nepôjde o nové záväzky pre národné vlády, ale o schémy prerozdeľovania a presídľovania migrantov prijaté ešte vlani.

 

18:53 - Migračná dohoda medzi EÚ a Tureckom vstúpi do platnosti 20.marca

Európska únia a Turecko dospeli dnes k dohode, ktorá má zastaviť prílev migrantov cez Egejské more do krajín EÚ. Dohoda oficiálne vstúpi do platnosti v nedeľu 20. marca.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal dvojdňovému summitu lídrov EÚ, ocenil, že táto dohoda bola prijatá jednomyseľne, tak zo strany všetkých 28 členských krajín únie, ako aj zo strany tureckého premiéra Ahmeta Davutogla.

 

Niektorí lídri EÚ migračnú dohodu označili za dokument, ktorý môže zmeniť "pravidlá hry" v oblasti nelegálnej migrácie. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite však po skončení summitu reagovala opatrnejšie, keď sa vyjadrila, že "skúška implementácie dohody začína v nedeľu".

 

Dohoda v číselnom vyjadrení znamená presídlenie 72.000 sýrskych utečencov z tureckého územia do krajín únie. Turecko výmenou za súhlas s dohodou očakáva od Bruselu rýchlejšie vyplácanie troch miliárd eur dohodnutých v rámci takzvaného akčného plánu a tiež dodatočnú finančnú pomoc, ak sa táto suma - určená pre sýrskych utečencov v Turecku - vyčerpá do konca roku 2018.

 

Dosiahnutá dohoda predvída liberalizáciu krátkodobých trojmesačných víz do EÚ pre občanov Turecka, ak ich krajina do konca júna splní sériu technických kritérií.

 

V oblasti urýchlenia prístupových rokovaní o členstve Turecka v EÚ sa premiéri dohodli na tom, že bude otvorená prístupová kapitola o finančných a rozpočtových opatreniach, ktoré nepatrí medzi "sporné" kapitoly.

 

18:19 - Fico: Nelegálnym migrantom sa neoplatí cestovať z Turecka do Grécka

Dohoda medzi Európskou úniou a Ankarou, ku ktorej sa dospelo po dvojdňovom rokovaní, vysiela podľa slovenského premiéra Roberta Fica jednoznačný signál nelegálnym migrantom, že sa im neoplatí cestovať z Turecka do Grécka. Viac sa dočítate TU

 

 

15:49 - Sobotka: EÚ dosiahla dohodu s Tureckom o riešení migračnej krízy

Lídri krajín EÚ schválili dnes na summite v Bruseli dohodu s Tureckom o riešení migračnej krízy. Čaká sa však ešte na oficiálny súhlas tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, oznámila agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z prostredia EÚ.

 

Dosiahnutie konsenzu potvrdil prostredníctvom Twitteru aj český premiér Bohuslav Sobotka. "Dohoda s Tureckom schválená. Všetci nelegálni migranti, ktorí dorazia do Grécka z Turecka, počínajúc 20. marcom, budú vrátení," napísal Sobotka.

 

Dokument však zatiaľ nepodpísal turecký premiér Davutoglu, ktorý o jeho konečnom znení rokuje s lídrami EÚ priamo v Bruseli. Podľa jeho slov Ankara považuje za hlavný problém osud troch miliónov sýrskych utečencov, ktorí sa nachádzajú na tureckom území. Turecko sa tiež usiluje získať bezprecedentné ústupky v oblasti posilnenia vzťahov s EÚ.

 

 

img

 

Vedúci predstavitelia EÚ sa krátko po polnoci zo štvrtka na piatok dohodli na spoločnej dohode s Tureckom, ktorá predstavuje plán na zastavenie migračných tokov z Turecka do Európy. O dohode o spoločnej deklarácii medzi prvými informoval luxemburský premiér Xavier Bettel na svojom účte na Twitteri.

 

Dohoda, na ktorej sa dohodli lídri EÚ bude dnes doobeda predstavená na posúdenie tureckému premiérovi Ahmetovi Davutogluovi. Organizátori summitu už upozornili, že druhý deň rokovaní lídrov na summite EÚ začne až o 13.00 h, dovtedy si predseda Európskej rady Donald Tusk a holandský premiér Mark Rutte v mene predsedníctva v EÚ vyhradili čas na rokovanie s tureckým premiérom.

 

Európsko-turecká dohoda má ukončiť vlnu prisťahovalcov a žiadateľov o azyl, prichádzajúcich z Turecka do EÚ. Ich počet vlani presiahol viac ako jeden milión ľudí, pričom väčšina z nich prišla cez Egejské more z Turecka do Grécka.

 

Národní lídri EÚ sa na spoločnej pozícii, ktorú predložia tureckej strane dohodli po ôsmich hodinách rokovaní. Detaily konečnej dohody majú byť postupne zverejnené. Nie je vylúčené, že ak Davutoglu nebude súhlasiť so všetkými bodmi dohody medzi 28 členskými štátmi, rokovania premiérov a prezidentov ku tejto téme budú pokračovať v piatok poobede.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies