Líbyjský najvyšší súd vyhlásil zvolený parlament za nelegitímny

NETKY.SK • 6 November 2014, 12:48 • 2 min
Líbyjský najvyšší súd vyhlásil zvolený parlament za nelegitímny

KÁHIRA - Líbyjský najvyšší súd vyhlásil miestny medzinárodne uznaný parlament za protiústavný. Informovala o tom tlačová agentúra LANA. Rozhodnutie súdu pravdepodobne len prehĺbi rozkol medzi konkurenčnými silami v nepokojnej krajine.

slovakia

left justify in out

Nový parlament zvolený v júni zasadá od augusta vo východnom meste Tobrúk, ďaleko od pokračujúcich zrážok v Tripolise a Bengází. Najvyšší súd sídli v Tripolise, ktoré ovládajú povstalci napojení na západné mesto Misráta. Sily s väzbami na islamistov spochybňujú legitimitu nového parlamentu a obnovili činnosť dočasného zákonodarného zboru, ktorý následne pristúpil k vytvoreniu paralelnej vlády. Starý parlament je väčšinovo islamistický, jeho nástupcovi, Snemovni reprezentantov, naopak dominujú liberáli a federalisti. Hovorca nového parlamentu sa k verdiktu súdu odmietol vyjadriť.

 

Od zosadenia režimu na čele s Muammarom Kaddáfím v roku 2011 je krajina pod vplyvom vzájomne súperiacich milícií. Ich boje o Tripolis a Bengází v lete krajinu priviedli na pokraj ďalšej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies