Libanonský prezident vyzýva Hizballáh, aby prestal bojovať v Sýrii

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 12:10 • 2 min
Libanonský prezident  vyzýva Hizballáh, aby prestal bojovať v Sýrii

BEJRÚT - Libanonský prezident Michel Sulajmán vo štvrtok vyzval vplyvné militantné hnutie Hizballáh, aby sa nezapájalo do občianskej vojny v Sýrii a "vrátilo sa" do vlasti. Ozbrojenci totiž podľa neho účasťou v konflikte vyvolávajú napätie aj v samotnom Libanone.

slovakia

left justify in out

Sulajmán tieto slová povedal po tom, ako šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh vyhlásil, že skupina zostane aj naďalej zapojená do vojny v Sýrii po tom, ako jej jednotky pomohli sýrskemu prezidentovi Baššárovi al-Asadovi získať kontrolu nad mestom Kusajr.

"Ak sa (Hizballáh) zapojí aj do bitky v Allepe (Halabe) a príde k ďalším úmrtiam... ešte viac to zvýši napätie. Kasajr musí byť posledný a musia sa vrátiť do Libanonu," povedal prezident Libanonu v rozhovore pre miestny denník as-Safír. 

Libanon zostáva v konflikte v Sýrii formálne neutrálny, bojovníci z Hizballáhu však čoraz viac pomáhajú al-Asadovej armáde. Čiastočne ide aj o náboženský problém - Hizballáh tvoria šiiti, sýrski opoziční povstalci sa však prevažne hlásia k sunnitom. Samotný al-Asad je síce menšinový alavit, ide však o odnož šiitského islamu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies