Libanonská armáda a sýrski islamisti sa dohodli na 24-hodinovom prímerí

NETKY.SK • 6 August 2014, 07:33 • 2 min
Libanonská armáda a sýrski islamisti sa dohodli na 24-hodinovom prímerí

BEJRÚT - Libanonská armáda a islamisti zo susednej Sýrie sa dohodli na 24-hodinovom prímerí v meste Arsál, ležiacom asi 120 kilometrov severovýchodne od Bejrútu.

slovakia

left justify in out

Pokoj zbraní nadobudol platnosť o 18.00 h SELČ s tým, že jeho hlavným cieľom je umožniť sprostredkovateľom zistiť, čo sa stalo s 22 libanonskými vojakmi, ktorí sú nezvestní od sobotňajšieho vstupu sýrskych extrémistov do mesta.

 

Podľa aktuálnej stručnej správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na bezpečnostné zdroje, došlo v pohraničnej oblasti už večer k zrážkam, čo znamená, že dohoda o prímerí nevydržala ani niekoľko hodín. Prímerie podľa správy stroskotalo, keď sa jedno z postavení libanonskej armády ocitlo pod paľbou.

 

Trojdňové boje v oblasti si vyžiadali životy najmenej 16 libanonských vojakov a zrejme desiatok islamistov. O ich stratách však oficiálne potvrdené údaje nie sú k dispozícii. Radikáli včera na znak dobrej vôle prepustili na slobodu troch skôr zadržaných libanonských policajtov.

 

Zo severu Libanonu prišla však včera správa o ozbrojenom útoku na autobus s vojakmi, pri ktorom utrpelo zranenia sedem príslušníkov ozbrojených síl. Libanonský premiér Tammám Salám v pondelok vyhlásil, že jeho vláda nemieni rokovať s islamistickými povstalcami zo susednej Sýrie.

 

"Vyhlasujeme, že nebudeme mať žiadnu zhovievavosť s vražednými teroristami a neuzavrieme prímerie s tými, ktorí násilne vstúpili na územie Libanonu a urazili jeho obyvateľov," uviedol Salám po zasadnutí vlády v Bejrúte.

 

Podľa premiérových slov nemá situácia v okolí Arsálu nijaké politické riešenie, čo znamená, že sa militanti musia bezpodmienečne a úplne stiahnuť z libanonského územia a prepustiť všetkých zajatých libanonských vojakov. V opačnom prípade bude libanonská armáda pokračovať v ofenzíve, až pokým povstalcov nedonúti k ústupu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies