BRATISLAVA – Teplé letné večery sú ako stvorené pre grilovanie. Môžete si vychutnať vôňu marinovaných kuracích stehien na grile či zeleninu priamo z rozpáleného uhlia.
Pre dokonalý zážitok je však potrebný aj dobrý gril.
Plynový, elektrický alebo na drevené uhlie? Všetky majú svoje výhody i nevýhody a je len na vás, ktorý z nich uprednostníte.
Pred výberom by ste si však mali položiť zopár otázok.:
Ako často budete grilovať?
Budete pripravovať jedlo pre dvoch alebo väčšiu skupinu?
Chcete si špeciality užiť v prírode, na záhrade alebo iba v kuchyni?
Ako hlboko môžete siahnuť do svojho vrecka?
A oplatí sa myslieť aj na to, aký úložný priestor pre gril máte k dispozícii.
Jedine s vôňou rozpáleného uhlia?
Pokiaľ si potrpíte na tom, aby vaše grilované špeciality voňali po dyme, vsaďte na gril na drevené uhlie. Obstarávacie náklady takéhoto grilu sú dokonca jedny z najnižších. Treba si však uvedomiť, že gril na uhlie nie je pripravený na okamžité použitie.
Kým sa dostanete k šťavnatému steaku, počítajte s tým, že to bude trvať o niečo dlhšie a mäso bude potrebné pravidelne sledovať. Tieto grily totiž nie sú vybavené regulátorom teploty, a tak sa môže stať, že namiesto šťavnatého budete mať len pripálený steak. Ak si jeho prípravu ustrážite, dostanete mäso s vynikajúcou chuťou po dyme.
Počítajte aj s údržbou – pravidelne sa treba zbavovať popola, rozpálených uhlíkov a vydrhnúť rošt nebude jednoduché.
Dobroty z grilu rýchlo a bez dymu
Ak ste zástancom spontánnych akcií a nemáte čas čakať, kým sa drevené uhlie rozpáli,
investujte do elektrického grilu. Dajú sa využiť na terase i balkóne a bez problémov poslúžia
aj priamo v kuchyni. Navyše sa nimi jednoducho manipuluje a dajú sa ľahko ukryť hoci aj do
skrine.
Pred kúpou si treba dať pozor na kvalitu grilovacej dosky. Staviť sa oplatí na kvalitný teflónový povrch alebo zariadenie, ktoré umožňuje kontaktné grilovanie. Oproti grilom na drevené uhlie umožňujú elektrické grilovať bez tuku a pokrmy si uchovajú prírodnú chuť. Tuk z mäsa sa väčšinou odvádza mimo grilovacej plochy, a tak nedochádza k spaľovaniu a spätnému odymeniu jedla prepálenými nezdravými látkami. Gril si nevyžaduje prílišnú pozornosť, nakoľko môžete regulovať jeho teplotu.
Elektrické stroje však majú jednu nevýhodu - nie je ich totiž jednoduché rozložiť kdekoľvek v prírode, keďže potrebujete prístup k elektrine.
Ide to aj bez elektriny
Ak chcete grilovať na mieste bez prívodu elektriny, vyberte si plynový gril. Potrebujete však prívod
plynu v podobe propán-butánovej bomby. Manipulácia s grilom a jeho skladovanie môže
byť o niečo náročnejšie. Je ťažší ako ostatné typy, ale jeho premiestňovanie uľahčia
zabudované kolieska. Plynové grily majú aj vyššiu obstarávaciu cenu, no tú vykompenzujú svojou dlhšou životnosťou. Sú tiež praktické, umožňujú rýchlu prípravu jedla, reguláciu teploty, majú odkladacie plochy a nie sú náročné na údržbu.
Ešte predtým, ako naštartujete svoj nový gril, osvojte si pár základných pravidiel grilovania:
Dokonalý oheň
Grilujete na drevenom uhlí? Nešetrite ním, pretože ho potrebujete požehnane.
Grilovať musíte nad uhlím a nie na priamom ohni, preto vyčkajte, kým sa uhlie
rozpáli. Rošt umiestnite do 10 cm výšky nad uhlím, aby sa mäso bezpečne a rovnomerne prepieklo.
Dokonalé mäso
Ideálne je mäso pred grilovaním zbaviť kostí, tak budete mať pokrm skôr pripravený. Odporúča sa mäso v hrúbke maximálne dva centimetre niekoľko hodín pred prípravou naložiť do marinády, aby zmäklo a skôr sa prepieklo. Do marinády pridajte cesnak, bylinky, olej na fritovanie či čili papričky, ktoré mäsu dodajú neodolateľnú chuť.
Dokonalé steaky
Steaky sú pripravené vtedy, ak z nich nevyteká červená šťava a konzumovať by ste ich mali ihneď, ako ich zložíte z roštu.
Prajeme Vám správny výber a dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies