Letná olympiáda v Tokiu je ohrozená! Mestom sa šíri silnejšia mutácia koronavírusu!

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 20:17 • 2 min
Letná olympiáda v Tokiu je ohrozená! Mestom sa šíri silnejšia mutácia koronavírusu!

TOKIO - Japonská vláda sprísňuje opatrenia v boji s koronavírusom. Dôvodom je masívne šírenie nákazlivejšieho variantu ochorenia v Tokiu, ktoré bude v lete tohto roku hostiť tisícky športovcov z celého sveta na olympijských a paralympijských hrách.

slovakia

left justify in out

Problém s očkovaním 

Japonská vláda vyhlási Tokio za oblasť so zvýšeným rizikom šírenia pandémie. Oznámil to v piatok predseda vlády Jošihide Suga. Dôvodom tohto kroku je aj skutočnosť, že vakcinačná kampaň v Japonsku viazne a väčšina obyvateľov japonskej metropoly sa zatiaľ nedala zaočkovať.

 

img

 

Prísnejšie opatrenia sú nevyhnutné 
Sprísnené opatrenia v hlavnom meste budú platiť od pondelka do 11. mája. Na ich základe môže guvernérka Tokia Juriko Koikeová nariadiť barom a reštauráciám skrátenie prevádzkových hodín. Zvýšený rizikový štatút počíta s kompenzáciami pre tých, ktorí dodržia pravidlá a pokutami v prípade ich porušenia.

 

Mnohé prípady nákazy v Tokiu súvisia s návštevami nočných podnikov a reštaurácií. Najnovšie pribúdajú aj ľudia, ktorí sa nakazili v kanceláriách, zariadeniach starostlivosti o starších alebo v školách.

 

img

 

Ohrozená nie je len oblasť Tokia 

Japonci tiež zvyšujú ostražitosť v boji s koronavírusom pre mesto Kjótó na západe krajiny a na južnej ostrovnej prefektúre Okinawa, kde v posledných týždňoch došlo k prudkému nárastu prípadov. Sprísnený status tam bude platiť až do 5. mája, do konca japonských sviatkov tzv. "Zlatého týždňa", aby ľudia menej cestovali.

 

"Urobíme všetko pre to, aby sme spomalili šírenie nákazy v najviac postihnutých oblastiach a zároveň zamedzili jej prenikaniu do ďalších častí krajiny," vyhlásil japonský premiér Suga.

 

Podľa vlády sa olympiáda konať bude 

Napriek zhoršujúcej sa situácii s pandémiou ochorenia COVID-19 v Japonsku zostáva postoj Medzinárodného olympijského výboru nemenný. Spoločne s organizátormi hier si nepripúšťajú inú možnosť ako uskutočnenie najväčšieho športového sviatku v dňoch 23. júla - 8. augusta 2021.

 

 

Obyvatelia sú skeptickí 

A to napriek tomu, že medzi japonským obyvateľstvom všeobecne panuje skepsa v súvislosti s organizáciou olympijských a paralympijských hier. Vyše 80 percent Japoncov si neželá, aby sa o rok odložené olympijské hry vôbec uskutočnili.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona