Lesníci z ČR a SR odstránia na hranici zlú vegetáciu a vysadia ovocné stromy

NETKY.SK • 4 September 2017, 16:30 • 2 min
Lesníci z ČR a SR odstránia na hranici zlú vegetáciu a vysadia ovocné stromy

BANSKÁ BYTSRICA - Projekt s názvom Spoločne za posilnenie a ochranu biodiverzity v Strážovských vrchoch a Bielych Karpatoch, ktorý sa má realizovať v rokoch 2017 až 2019 štátnymi podnikmi Lesy SR a Lesy ČR, má za sebou prvé kroky.

slovakia

left justify in out

V polovici augusta sa v ČR uskutočnila úvodná terénna exkurzia na jednom z miest realizácie projektu, v obci Štítna nad Vláří (okres Zlín). Akcia bola zameraná na oboznámenie sa účastníkov s aktuálnym stavom lokalít, v ktorých sa budú jednotlivé opatrenia realizovať.

 

"Tento projekt je zameraný na ochranu biodiverzity cezhraničného územia prostredníctvom spolupráce v oblasti ochrany a koordinovaného riadenia prírodne významných území", uviedol pri tejto príležitosti generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník. "Celkové výdaje projektu sú rozpočtované vo výške viac ako 775.239 eur. Zo strany vedúceho partnera v rozsahu 59,86 percenta a cezhraničného partnera 40,14 percenta," priblížil riaditeľ Lesov ČR, Krajské riaditeľstvo Zlín Martin Pavlíček.

 

K nosným aktivitám projektu bude patriť odstránenie neželanej krovitej vegetácie (trnka, hloh, šípka), čo spolu s pravidelným kosením dlhodobo neobhospodarovaných lúk umožní návrat vzácnych horských druhov rastlín, najmä chránených druhov z čeľade vstavačovitých. Získané seno spolu s ďalším krmivom bude v zimnom období poskytované lesnej zveri prostredníctvom prikrmovacích zariadení, čím sa výrazne znížia potenciálne škody na mladých lesných porastoch.

 

Na okrajoch lúčnych biotopov budú vysadené plodonosné a ovocné dreviny, ktoré v konečnom dôsledku prispejú k zvýšeniu diverzity. Pre zlepšenie stability lesných biotopov bude na lokalitách s neprirodzenou skladbou drevín postupne vykonávaná výsadba drevín, ktoré sú pre oblasť Bielych Karpát typické.

 

"Na záver projektu budú v uvedenom regióne vybudované informačné tabule a altánky, ktoré spolu s otvorením spoločného cezhraničného chodníka napomôžu zatraktívneniu cezhraničného regiónu pre rozvoj cestovného ruchu," pripomenul hovorca Lesov SR Radko Srnka.

 

Projekt je realizovaný v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja v Programe cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014-2020.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies