Zákaz ťažby kryptomien! Kosovo zápasí s energetickou krízou

NETKY.SK • 5 Január 2022, 14:01 • 2 min
Zákaz ťažby kryptomien! Kosovo zápasí s energetickou krízou

PRIŠTINA – Kosovská vláda zakázala ťažbu kryptomien. Reagovala tak na rozsiahlu energetickú krízu v krajine.

slovakia

left justify in out

Ako informoval server euractiv, o zákaze ťažby kryptomien v Kosove informovala v utorok (4. 1.) ministerka hospodárstva Atrane Rizvanolliová. Ako uviedla, rozhodnutie bolo prijaté na základe odporúčaní výboru pre mimoriadne opatrenia na zabezpečenie dodávok energií. Krajina s 1,8 milióna obyvateľov získava väčšinu energie z uhoľných elektrární, ktoré sú však zastarané a zápasia s výpadkami v produkcii. Navyše, podľa agentúry Reuters, Kosovo vyše 40 % svojich energetických potrieb dováža a v súčasnom období sa výrazne zvýšili ceny dovážaných energií.

 

img

 

Vláda už v decembri vyhlásila pre problém s dodávkami elektrickej energie výnimočný stav s platnosťou na 60 dní. To jej umožní vyčleniť viac peňazí na zvýšený dovoz energií a regulovať dodávky elektriny, informoval Reuters. Energeticky náročná ťažba kryptomien je v posledných rokoch v Kosove na vzostupe, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Z nich najviac ťažia kryptomeny na severe krajiny, kde žije srbská menšina. Etnickí Srbi neuznávajú Kosovo ako samostatný štát a za elektrinu odmietajú platiť.

 

Možno vás zaujme: Historicky prvú SMS vydražili za 107 000 eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies