Lekári urobili chyby pri odbere krvi obvinenej Slovenky Evy V.

NETKY.SK • 5 September 2013, 18:43 • 2 min
Lekári urobili chyby pri odbere krvi obvinenej Slovenky Evy V.

BUDAPEŠŤ - Lekári urobili niekoľko chýb v procese zisťovania alkoholu v krvi Slovenky Evy V., obvinenej zo spôsobenia vlaňajšej dopravnej nehody so štyrmi obeťami. Podľa spravodajského servera Origo.hu to dnes konštatoval súd v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Na Súde pre okolie Budapešti vypočuli v rámci štvrtého dňa pojednávania dvoch lekárov a záchranára, ktorí sa po nehode na maďarskej diaľnici M3 stretli ako prví s obvinenou Slovenkou. Predsedníčka senátu sa dnes sústredila na zisťovanie okolností vyšetrovania alkoholu v krvi obvinenej po nehode. Z výpovedí vyplynulo, že síce viaceré testy preukázali vyše jedného promile alkoholu v krvi Evy V., dvaja lekári ale pri odbere krvi urobili viacero chýb.

Prvý test, ktorý preukázal alkohol v organizme vodičky, urobil na mieste nehody policajt krátko po havárii. Po prevoze Slovenky do nemocnice v Hatvane lekár nariadil najskôr röntgenové vyšetrenie, až potom jej odobral krv. Podľa sudkyne polhodinové zdržanie mohlo skomplikovať dokazovanie požitia alkoholu a viedlo k nepresnostiam. Jeden z ošetrujúcich lekárov vyhlásil, že pred odberom krvi a moču musel najskôr pacientku vyšetriť. V jej dychu necítil alkohol a správanie Slovenky bolo podľa jeho vyjadrenia konsolidované, aj keď tvrdila, že si nehodu nepamätá.

Záchranár, ktorý zasahoval po nehode a previezol Evu V. do nemocnice, v správe uviedol, že síce jej dych nebol čistý, ale to mohlo byť spôsobené mnohými faktormi, napríklad aj zjedením cukríkov. Kvôli silnému dymu na mieste havárie to podľa jeho slov nebolo možné špecifikovať. "Vnímal som ju ako zúfalú ženu, neprejavovali sa u nej známky opitosti," dodal záchranár, podľa ktorého v sanitke Slovenka opakovala, že nechápe, ako sa to mohlo stať a kládla si otázku, čo bude s jej deťmi.

Exmanžel Evy V. Erik Fischer, ktorý mal vypovedať pred súdom, sa dnes na pojednávanie nedostavil s odvolaním sa na zaneprázdnenosť. Sudkyňa nariadila jeho opätovné predvolanie spolu s ďalšími dvoma svedkami. Súdny proces bude pokračovať na budúci týždeň.

Eva V., ktorá je v Maďarsku od 23. augusta 2012 vo vyšetrovacej väzbe, podľa výsledkov vyšetrovania mala v krvi v čase nehody 1,5 promile alkoholu. Súd jej viackrát predĺžil vyšetrovaciu väzbu a odmietol návrh jej obhajcu na prepustenie na kauciu a domáce väzenie. Maďarská polícia ukončila vyšetrovanie vo februári. Okresná prokuratúra pre okolie Budína vzniesla 17. mája obvinenie z trestného činu spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb a z trestného činu ohrozenia cestnej premávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies