Lego je lepšia investícia ako zlato

NETKY.SK • 5 Január 2016, 17:54 • 2 min
Lego je lepšia investícia ako zlato

BILLUND – Uvažujete o investovaní, ale neviete sa rozhodnúť do čoho by ste vložili svoje ťažko zarobené peniaze? Ak zvažujete nehnuteľnosti, akcie alebo združenie ISA, tak by ste sa možno mohli zamyslieť nad Legom.

slovakia

left justify in out

Znie to neuveriteľne, ale priemerná cena lego stavebnice v bezchybnom stave rastie od nového tisíročia každým rokom o 12 percent! Samozrejme reč je o stavebniciach v bezchybnom stave. Svetoznáma dánska hračka je tak z hľadiska investovania zaujímavejšia ako mnohé tradičné formy investícií.

 

img


Keď ste si napríklad kúpili v roku 2007 stavebnicu Ultimate Collector’s Millennium Falcon za približne 470 eur, tak dnes by jej hodnota bola zhruba €3.700. Hodnota stavebnice v pôvodnom neporušenom stave tak vzrástla až osemnásobne.

Toto je samozrejme jeden z najextrémnejších príkladov, ale hodnota rástla aj u mnohých iných lego sadách. Najväčší nárast ceny zaznamenala stavebnica "Cafe Corner", model hotela, ktorý išiel do predaja taktiež v roku 2007. V obchodoch stála približne 120 eur a dnes by ste za ňu dostali astronomických €2.865, čo je výnos vo výške 2.387,5 percenta! Len pre porovnanie, investície do zlata by vám ročne vyniesli približne 9,6% zisk.

 

img

Ako si vybudovať svoje Lego impérium?

-investíciám do lego stavebníc je venovaná webová stránka Brick Picker, kde nájdete informácie o raste cien každej stavebnice.
-ak by ste sa rozhodli investovať, tak si najprv urobte vlastný prieskum a zistite, ktoré kolekcie sú na tom najlepšie.
-väčšinou sú to sady založené na filmoch ako Hviezdne vojny, slávnych pamiatkach ako Taj Mahal alebo značiek ako je Volkswagen Chrobák. Rastú však aj ceny obyčajných stavebníc ako sú policajné stanice atď.
-pamätajte si, že najväčšiu hodnotu majú nerozbalené lego stavebnice, takže budete musieť odolať a nechať ich zabalené. Krabice so stavebnicami skladujte mimo slnečného svetla a vo vertikálnej polohe, aby ste zabránili jej deformácii.
-Lego stavebnice vydané po roku 2000 majú tendenciu zhodnocovať svoju cenu lepšie, pretože sú komplexnejšie a zložitejšie.
-nemusíte kupovať iba veľké sady, keďže aj tie malé môžu byť lukratívne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies