Legendárne talianske krásky s Hercovou misiou dnes doplní Claudia Cardinale

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 18:34 • 2 min
Legendárne talianske krásky s Hercovou misiou dnes doplní Claudia Cardinale

TRENČIANSKE TEPLICE - Talianska herečka Claudia Cardinale sa dnes stane poslednou z trojice legendárnych talianskych krások, ktorá pripevní mosadznú tabuľku so svojím menom na most slávy v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach.

slovakia

left justify in out

Podobne, ako pred rokmi Gina Lollobrigida a Sophia Loren, si dnes aj Claudia Cardinale počas záverečného ceremoniálu prevezme prestížne ocenenie Art Film Festu Hercova misia. 
     

Claudia Cardinale oslávila v apríli 76 rokov, no stále je herecky aktívna. Ročne nakrúti minimálne dva filmy a celkovo má za sebou už takmer 150 filmových postáv. A to hereckej kariére dlho odolávala. „Nechcela som byť herečkou. Keď ma zvolili za najkrajšiu Talianku žijúcu v Tunise, začali za mnou chodiť filmári a prehovárali ma, aby som sa dala na filmovanie. Ja som povedala, že nechcem,“ povedala na dnešnej tlačovej konferencii Cardinale s tým, že čím viac na ňu režiséri a producenti naliehali, tým rezolútnejšie odmietala. Stať sa herečkou rozhodla až v roku 1957 počas návštevy filmového festivalu v Benátkach.
     

Patrí do generácie takých slávnych postáv svetového filmu ako John Wayne, Burt Lancaster, Marcello Mastroiani a Brigitte Bardot. Na rozdiel od nich však ešte stále nakrúca filmy a aj v 76 rokoch športuje – hrá volejbal. „Je veľmi dôležité, aby sme boli aktívni. Čo by som robila, keby som nenatáčala filmy? Sedela by som na stoličke? Som skoro stále na cestách, bola som už takmer všade,“ prezradila stále šarmantná Talianka so sicílskymi koreňmi, ktorá veľkú časť svojho života prežila v Tunise.  
     

„Mala som veľké šťastie, že som mohla pracovať so všetkými známymi režisérmi. Tí ma naučili takmer všetko, a preto si nespomínam na film, pri ktorého tvorbe by som mala s postavou nejaké problémy. Hrala som takmer všetko, od prostitútky, cez princeznú až po ženu z ľudu,“ spomína slávna herečka. 
     

Podľa viceprezidenta Art Film Festu Petra Hledíka je Claudia Cardinale veľká profesionálka, ako jedna z mála herečiek sa neobjavuje v bulvároch, nerobí žiadne umelé škandály, aby sa niekde musela presadiť. Podľa neho to nepotrebuje. „Ak máte nejakú herečku pred očami už toľké roky a keď k nej máte skutočný vzťah, je stretnutie s ňou krásny pocit. Priznávam, že keď som bol mladší, som bol do nej aj zamilovaný,“ skonštatoval Hledík. 
     

Od roku 1957 nakrútila 141 filmov, pracovala s legendami svetovej réžie, hrala po boku najznámejších svetových hercov. Hrala s Alainom Delonom vo filmoch Rocco a jeho bratia (1960) a Gepard, v kultovom filme Vtedy na západe Sergia Leoneho alebo Fitzcarraldo Wernera Herzoga. V Amerike nakrútila filmy Svet cirkusu s Johnom Waynom a Ružový panter. 
     

Má množstvo ocenení z filmových festivalov, v Benátkach na festivale získala Zlatého leva za celoživotné dielo. Cudzie jej nie sú ani humanitárne témy, najmä ochrana ženských práv, prírody, ochrana detí v Kambodži, boj proti AIDS či proti trestu smrti.
     

Mosadznú tabuľku so svojím menom pripevní Claudia Cardinale dnes popoludní o 15.30 hod na most slávy v Kúpeľnom parku v Trenčianskych Tepliciach. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies