Lavrov sa zasadzuje za posilnenie dôvery a rešpektovanie prímeria v Karabachu

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 13:21 • 2 min
Lavrov sa zasadzuje za posilnenie dôvery a rešpektovanie prímeria v Karabachu

BAKU - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes apeloval na prijatie opatrení, ktoré by zabránili zopakovaniu krízy v Náhornom Karabachu, kde sa od 2. apríla výrazne vyostrila situácia na styčnej línii medzi jednotkami azerbajdžanskej armády a ozbrojenými silami neuznanej karabašskej republiky.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry RIA Novosti Lavrov dnes v Baku podporil opatrenia na posilnenie dôvery strán zainteresovaných v oblasti konfliktu a za jeho urovnanie politickými prostriedkami. Vyjadril tiež nádej, že Azerbajdžan a Náhorný Karabach budú dodržiavať dohodu o zastavení paľby, ktorá platí od utorkového poludnia miestneho času. Podľa medializovaných správ sa však obe strany konfliktu aj dnes navzájom obviňujú z porušovania prímeria.


Lavrov dnes absolvoval rokovania s rezortnými kolegami z Azerbajdžanu a Iránu - Elmarom Mammadyarovom a Mohammadom Džavádom Zarífom, ktoré boli okrem situácie v Náhornom Karabachu venované aj spolupráci v oblasti Kaspického mora. Ruský minister po rozhovoroch zdôraznil, že súčasná situácia si od všetkých zainteresovaných strán vyžaduje, aby sa vrátili k už existujúcim právnym dokumentom.

 

Zdôraznil, že prijatie opatrení na posilnenie dôvery v oblasti konfliktu neznamená, že netreba hľadať politické riešenie sporu o Náhorný Karabach. Ruský minister pritom spresnil, že "na riešenie krízy v Náhornom Karabachu sú (dostupné) prakticky všetky komponenty" a poukázal na veľkú zainteresovanosť Ruska, i prezidenta Vladimira Putina osobne, na procese urovnania konfliktu v Náhornom Karabachu.


Lavrov podotkol, že o riešení súčasnej situácie v stredu rokoval s vedením Azerbajdžanu a v piatok bude mať konzultácie s predstaviteľmi Arménska. Šéf azerbajdžanskej diplomacie Elmar Mammadyarov zdôraznil, že riešenie pre konflikt v Náhornom Karabachu treba nájsť čo najskôr, pretože "každé otáľanie znamená stratu ďalších ľudských životov".


Arménsko a Azerbajdžan 2. apríla oznámili, že v oblasti karabašského konfliktu došlo k vyostreniu situácie - prudkým prestrelkám medzi azerbajdžanskou armádou a karabašskými silami podporovanými Arménskom.


Náhorný Karabach, časť Azerbajdžanu, je pod kontrolou etnických Arménov a arménskej armády od vojenského konfliktu, ktorý sa skončil v roku 1994 bez podpísania mierovej zmluvy a doriešenia štatútu tohto regiónu. Živnou pôdou konfliktu je dlhotrvajúce napätie medzi kresťanskými Arménmi a väčšinovo moslimskými Azermi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies