Lavrov: Rusko bude spolupracovať s EÚ, ak nepredĺži sankcie

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 14:23 • 2 min
Lavrov: Rusko bude spolupracovať s EÚ, ak nepredĺži sankcie

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve vyhlásil, že Rusko bude spolupracovať s EÚ, ak nepredĺži sankcie, ktoré naň uvalila v reakcii na anexiu Krymského polostrova a neskoršie aktivity Ruska v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sankcie uvalené na Rusko podľa Lavrova "nikdy neboli legitímne a ich kontraproduktívnosť je už všetkým známa". Pripustil, že ak EÚ nepredĺži ich platnosť, "my budeme pokračovať v našej spolupráci". Upozornil však, že Rusko bude považovať za nutné "posudzovať spoľahlivosť našich partnerov". 
     

Ako informovali ruské agentúry RIA Novosti a TASS, po rokovaniach so svojím rakúskym rezortným partnerom Sebastianom Kurzom Lavrov spresnil, že "spoľahlivosť" sa týka plnenia záväzkov a neprípustnosti toho, k čomu teraz dochádza v EÚ: "Oni verejne vyhlásili, že politika by mala prevážiť nad ekonomikou". "Takto hovoria tí, ktorí nás pozývali do sveta voľného trhu a vyzývali nezasahovať do mechanizmu jeho fungovania," upozornil Lavrov.
     

Ministri oboch krajín sa počas rokovaní v Moskve zhodli na nutnosti plniť všetky body mierových protokolov o spôsoboch urovnania situácie na východe Ukrajiny, ktoré boli podpísané v polovici februára v bieloruskom Minsku. 
     

Lavrov uviedol, že sa s Kurzom zhodli na nutnosti priameho dialógu Kyjeva s Doneckom a Luhanskom i na nevyhnutnosti riešiť akútne humanitárne problémy.
     

Lavrov súčasne pripomenul, že urovnaniu konfliktu na východe Ukrajiny neprospievajú "zákony o dekomunizácii a heroizácii nacistických pomáhačov", ktoré nedávno schválil ukrajinský parlament. Upozornil aj na neprijateľnosť pokusov Kyjeva zasahovať do práce misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá na východe Ukrajiny dohliada na rešpektovanie prímeria a realizáciu uzavretých dohôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies