Laurinec mal pozitívny dojem z určenia dejísk ME 2020

NETKY.SK • 21 September 2014, 16:16 • 2 min
Laurinec mal pozitívny dojem z určenia dejísk ME 2020

BRATISLAVA - Finálová časť futbalových majstrovstiev Európy v roku 2020 bude v Londýne, ktorý uspel v konfrontácii s Mníchovom.

slovakia

left justify in out

Na štadióne Wembley s kapacitou 90 000 miest sa uskutočnia obidva semifinálové súboje ako aj finálový duel. O tejto skutočnosti rozhodol v piatok v Ženeve výkonný výbor Európskej futbalovej únie (VV UEFA). Jedným z jeho členov je aj Slovák František Laurinec, ktorý pre agentúru SITA povedal: “Anglicko a Nemecko mali záujem zorganizovať o šesť rokov rozhodujúcu časť kontinentálneho šampionátu. Mníchov napokon z toho vycúval, formálne sa odhlasovalo v prospech britskej metropoly. Víťazstvo Londýna bolo jednoznačné, aj ja som hlasoval za Wembley.“

 

Mníchovská Allianz Arena bude okrem zápasov v základných skupinách organizátorom jedného štvrťfinále. Do tohto balíka sa dostali aj azerbajdžanské Baku, ruský Petrohrad a taliansky Rím. "Mne hlasovanie vyšlo prakticky na sto percent. Iba v tomto prípade som dal prednosť rumunskej Bukurešti pred metropolou Azerbajdžanu. Napokon sa však vybrali dejiská a mestá s kapacitou štadióna nad 60 000 miest," poznamenal ďalej F. Laurinec. 

 

Záverečný turnaj ME 2020 vo futbale sa bude premiérovo hrať v trinástich dejiskách rôznych štátov. Exekutíva UEFA na čele s jej šéfom Michelom Platinim vyberala z 19 uchádzačov, tento výber sa tesne pred hlasovaním ešte zúžil. "V tejto súvislosti treba povedať, že štyria adepti boli už skôr vylúčení. Dôvodom bola skutočnosť, že nespĺňali niektoré z kritérií, ktoré sa brali do úvahy, ako napríklad štadión, doprava, infraštruktúra, politická stabilita. Prezradím, že ešte pred hlasovaním sa nerátalo s izraelským Jeruzalemom, macedónskym Skopje, bulharskou Sofiou a bieloruským Minskom," doplnil informácie František Laurinec. 

 

Pri voľbe usporiadateľov osemfinálových duelov a k tomu aj zápasov základnej fázy ME 2020 prešla šestica Amsterdam (Hol.), Dublin (Ír.), Bilbao (Šp.), Budapešť (Maď.), Brusel (Belg.) a Glasgow (Škót.). Následne sa k nim určili ešte dve dejiská. "V rámci geografických zón chýbala Škandinávia a podľa zón aj juhoeurópska časť. K spomenutému poltuctu sa pridali po hlasovaní členov výkonného výboru dánska Kodaň a rumunská Bukurešť. Naopak, neprešli švédsky Štokholm a waleský Cardiff,“ skonštatoval ďalej bývalý prezident Slovenského futbalového zväzu a vysvetlil: "Cardiffu to nevyšlo najmä preto, že predtým už uspeli ďalší traja zástupcovia z 'ostrovov' - Londýn, Dublin a Glasgow." 


Z celkového pohľadu mal slovenský člen výkonného výboru UEFA pozitívny dojem z výsledkov hlasovania a stanovenia organizátorských krajín a miest v rámci ME 2020. "Bolo to transparentné. Dejiská sú rozložené prakticky po celom starom kontinente. Povedal by som, že je tam zhmotnená celá Európa v Európe," uzavrel pre SITA František Laurinec. 

 

Od roku 2024 sa bude opäť hrať kontinentálny futbalový šampionát klasickým systémom v jednej, maximálne dvoch krajinách. O tento turnaj má záujem predovšetkým Nemecko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies