Lajčák: V4 podporuje ambicióznejší prístup ku krajinám Východného partnerstva

NETKY.SK • 29 Apríl 2014, 15:27 • 2 min
Lajčák: V4 podporuje ambicióznejší prístup ku krajinám Východného partnerstva

BUDAPEŠŤ - Budapeštianska schôdzka ministrov zahraničných vecí krajín Vyšehradskej štvorky a Východného partnerstva dnes potvrdila podporu krajinám Východného partnerstva zo strany V4, ktorá sa prejavuje presadzovaním ambicióznejšieho prístupu voči nim aj v rámci EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa informácií Tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí SR to uviedol podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák.
     

Lajčák viedol v pondelok a dnes delegáciu SR na budapeštianskom stretnutí ministrov. Okrem šéfov diplomacií štvorky sa jej zúčastnili predstavitelia Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska, Ukrajiny, ale aj eurokomisár pre rozširovanie a susedskú politiku Štefan Füle a predstaviteľ Grécka ako súčasnej predsedníckej krajiny EÚ.
     

Ministri sa podľa Lajčáka zhodli, že zásadnou aktuálnou prioritou je stabilizácia situácie na Ukrajine, pričom to platí nielen o bezpečnostnej, ale aj ekonomickej a finančnej situácii v krajine. V prijatom spoločnom vyhlásení krajiny V4 vyjadrili plnú podporu suverenite a územnej celistvosti Ukrajiny a ponúkli jej aktívnu pomoc v transformačnom období a napĺňaní integračných cieľov.
     

Slovenský minister okrem iného vyzdvihol nedávny podpis politickej časti asociačnej dohody EÚ s Kyjevom. "Som rád, že v júni dôjde k podpísaniu dohôd o politickej asociácii a hospodárskej integrácii aj s Moldavskom a Gruzínskom," dodal šéf slovenskej diplomacie.
     

Súčasne podotkol, že od všetkých krajín Východného partnerstva sa očakáva, že urýchlia práce na reformách, osobitne v oblasti boja proti korupcii. Pokrok v reformných procesoch je jednou z podmienok úspešného zakončenia dialógu o vízovej liberalizácii.
     

Podľa jeho slov SR vyčlenila finančné prostriedky z programu rozvojovej pomoci SlovakAid na podporu partnerských krajín pri napĺňaní ich integračných ambícií.
     

"Slovenskí experti, spolu s kolegami z ostatných štátov V4, by mali v krátkom čase navštíviť partnerské krajiny, kde budú odovzdávať skúsenosti z integračného procesu. Slovensko sa takisto podieľa na realizácii osobitného programu pre krajiny Východného partnerstva v rámci Medzinárodného vyšehradského fondu, ktorý tento rok významným spôsobom zvýši počet projektov zameraných na Ukrajinu," uzavrel minister Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies