Lajčák: Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 10:08 • 2 min
Lajčák: Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny

BRATISLAVA – Návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka v Senegale by mala dať impulz na rozbehnutie pravidelnejšieho politického dialógu a na rozvoj ekonomickej spolupráce.

slovakia

left justify in out

"Senegal je úspešným príkladom africkej krajiny, ktorá dosiahla politickú stabilitu, zavádza reformy a ekonomicky sa rozvíja," konštatoval minister, ktorý ako prvý oficiálny predstaviteľ SR zavítal do Senegalu.

 

Lajčák rokoval v hlavnom meste Dakar s prezidentom krajiny Mackym Sallom a ministrom zahraničných vecí Mankeurom Ndiayem. Podľa Lajčákových slov Slovensko je pripravené podeliť sa so Senegalom o svoje transformačné skúsenosti v konkrétnych oblastiach a navrhol uzavretie základných ekonomických zmlúv na podporu hospodárskej spolupráce.

 

Senegal patrí v rámci Afriky ku kľúčovým partnerom Európskej únie. Slovenský minister preto v tejto súvislosti senegalských partnerov informoval o blížiacom sa slovenskom predsedníctve v Rade EÚ a o oblastiach, na ktoré sa bude krajina počas šiestich mesiacov na čele EÚ zameriavať najviac.

 

Minister taktiež oboznámil senegalského prezidenta a ministra zahraničných vecí aj so svojou kandidatúrou na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). V rámci svojej vízie pre modernejšiu OSN zdôraznil aspekt predchádzania konfliktov, čo je téma dôležitá práve pre Afriku sužovanú vojnovými, občianskymi a etnickými konfliktmi.

 

O prevencii konfliktov hovoril Lajčák aj v dakarskom sídle Úradu OSN pre Západnú Afriku a Sahel (UNOWAS). S osobitným vyslancom generálneho tajomníka pre Západnú Afriku a Sahel Mohamedom Ibn Chambasom diskutovali o skúsenostiach UNOWAS v tejto oblasti. Vymenili si názory aj na migráciu a zhodli sa, že ide o fenomén, ktorý nemožno vyriešiť nárazovo, ale len v komplexnom úsilí a v prepojení na udržateľný rozvoj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies