Lajčák sa stretol s ministrami 11 krajín, diskutovali o energetike

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:34 • 2 min
Lajčák sa stretol s ministrami 11 krajín, diskutovali o energetike

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák otvoril vo štvrtok podvečer ministerskú schôdzku dvanástich krajín strednej a severnej Európy. Informoval o tom Tlačový odbor ministerstva.

slovakia

left justify in out

„Je to najväčšie podujatie slovenského predsedníctva vo Visegrádskej štvorke, pozvali sme ministrov zahraničných vecí z krajín troch významných regionálnych zoskupení: V4, Nordickej rady a Pobaltskej trojky,“ zdôraznil Lajčák. Na stretnutí sa zúčastnili predstavitelia Poľska, Maďarska, Českej republiky, Estónska, Litvy, Lotyšska, Fínska, Švédska, Dánska, Islandu a Nórska.


Ministri diskutovali o témach ako energetická bezpečnosť, susedská politika Európskej únie, ukrajinská kríza či boj proti terorizmu. „Všetky naše krajiny sú svojím spôsobom na východnej hranici EÚ alebo Severoatlantickej aliancie a čelíme tak mnohým podobným problémom. Rovnako nás spájajú názory na mnohé otázky. Tento formát považujem za veľmi efektívny. Očakávam veľmi konkrétnu diskusiu, pretože koordinácia názorov a vyjasňovanie si pozícií je vždy veľmi užitočné,“ uviedol Lajčák na stretnutí.


Na stretnutí sa zúčastnil aj podpredseda Európskej komisie zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič. „Dve hodiny sme veľmi intenzívne diskutovali o energetickej bezpečnosti a o tom, že je nevyhnutné zmeniť situáciu, kde je Európska únia najväčším zákazníkom na trhu s plynom, ale nepociťujeme to na tom, ako sa k nám dodávatelia správajú. Je to aj preto, že nemáme dobre vybudované siete, nemáme diverzifikované zdroje, prevažujú národné záujmy a je tu malá solidarita medzi jednotlivými kupujúcimi. To všetko z nás robí slabšieho hráča, akým v skutočnosti sme,“ povedal Lajčák po skončení podvečernej diskusie k energetike.


Témou večernej časti rokovaní bola situácia v štátoch Východného partnerstva a susedská politika EÚ. Ministri budú dnes ráno pokračovať diskusiou o Ukrajine a ich stretnutie sa skončí predpoludním prijatím spoločného vyhlásenia a tlačovou konferenciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies