Lajčák sa stretol s Guterresom, hovorili o napätí v Ázii, o konflikte v Sýrii a o reforme OSN

NETKY.SK • 5 Máj 2017, 09:49 • 2 min
Lajčák sa stretol s Guterresom, hovorili o napätí v Ázii, o konflikte v Sýrii a o reforme OSN

NEW YORK/ BRATISLAVA - Eskalácia napätia v juhovýchodnej Ázii v dôsledku balistických skúšok Pchjongjangu, pokračujúci konflikt v Sýrii, ale aj reforma Organizácie Spojených národov (OSN) v oblasti mierových operácií boli témy, o ktorých hovoril na štvrtkovom pracovnom stretnutí minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v New Yorku.

slovakia

left justify in out

"Je potrebné, aby sme prinavrátili dôveru v OSN, od ktorej závisia v rôznych krajinách životy a osudy miliónov ľudí," povedal Lajčák. Jednou z ciest, ako to urobiť, je podľa neho oživiť záujem občanov o dianie vo svete a pomáhať lepšiemu pochopeniu úlohy OSN pri riešení globálnych, ale aj regionálnych či lokálnych problémov.

 

"Svet okolo nás sa rýchlo mení a my nemôžeme zostať bokom a neprispôsobovať sa mu," doplnil Lajčák. Pred OSN podľa neho stoja viaceré výzvy, za hlavné označil prevenciu pred konfliktmi, sprostredkovanie trvalo udržateľného mieru a implementáciu cieľov trvalo udržateľného rozvoja.

 

Lajčák ocenil kroky, ktoré Guterres podnikol od svojho zvolenia do funkcie nielen navonok, ale aj dovnútra organizácie. Zároveň poďakoval za dôveru, ktorú generálny tajomník prejavil Slovensku pri menovaní doterajšej stálej predstaviteľky SR pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Oľgy Algayerovej do funkcie výkonnej tajomníčky Európskej hospodárskej komisie OSN v Ženeve.

 

Minister hovoril aj so zástupkyňou generálneho tajomníka Aminou Mohammed, a to najmä o konkrétnych krokoch ohľadom trvalo udržateľného rozvoja. "Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa nám podarilo dosiahnuť hmatateľné výsledky, ktoré naozaj zlepšia životy ľudí. Preto podporujeme tzv. proces zosúlaďovania politík a posilňovania synergií vnútri systému OSN," povedal Lajčák. Hovorili aj o príprave globálneho kompaktu pre migráciu, ktorý bude jednou z kľúčových úloh nadchádzajúceho roka.

 

Lajčák sa stretol s predstaviteľmi regionálnych skupín v rámci Valného zhromaždenia OSN (západoeurópskou WEOG a latinskoamerickou a karibskou GRULAC). Diskutoval s nimi o aktuálnych problémoch a otázkach, ktorým treba venovať zvýšenú pozornosť. Stretnutia s ďalšími regionálnymi skupinami ho čakajú dnes.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies