Lajčák: Očakáva, že Čierna Hora bude pokračovať v integrácií do EÚ

NETKY.SK • 5 November 2016, 16:30 • 2 min
Lajčák: Očakáva, že Čierna Hora bude pokračovať v integrácií do EÚ

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák očakáva po parlamentných voľbách v Čiernej Hore rýchle sformovanie vlády a pokiaľ ide o zahraničnopolitické smerovanie krajiny, očakáva pokračovanie v prístupových rokovaniach s Európskou úniou a pokračovanie ratifikačného procesu so Severoatlantickou alianciou.

slovakia

left justify in out

V októbrových parlamentných voľbách v Čiernej Hore vyhrala Demokratická strana socialistov Čiernej Hory, ktorá má v 81-člennom parlamente väčšinu od roku 1991, keď sa tam konali prvé slobodné voľby.


"Očakávam rýchle sformovanie vlády. Ukazuje sa, že to bude vláda kontinuity a očakávam aj kontinuitu pokiaľ ide o smerovanie Čiernej hory, pokračovanie prístupových rokovaní s EÚ, pokračovanie ratifikačného procesu s NATO," povedal Lajčák. Hoci Podgoricu nečaká zmena vládnucej strany, bude mať nového lídra. Mila Djukanoviča nahradí doterajší vicepremiér Duško Markovič. Zmena na poste predsedu vlády podľa Lajčáka nie je prekvapením. "Duško Markovič má naozaj veľmi silné postavenie, autoritu a myslím si, že má veľmi jasno v tom, čo chce dosiahnuť," dodal šéf slovenskej diplomacie.


Sociálni demokrati získali vo voľbách zo 16. októbra najviac parlamentných kresiel, aby však mohli pokračovať vo vládnutí, potrebujú mať aspoň jedného koaličného partnera. Djukanovič je s krátkymi prestávkami pri moci 25 rokov, a to buď ako predseda vlády, alebo prezident. V roku 2006 doviedol svoju krajinu k úplnej nezávislosti, keď rozpad Juhoslávie definitívne zavŕšil zánik štátneho zväzu Čiernej Hory so Srbskom. Djukanovičovým cieľom je dosiahnuť členstvo Čiernej Hory v NATO a EÚ, zatiaľ čo väčšina opozičných strán v Čiernej Hore je prorusky orientovaná.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies