Lajčák: O predsedníctve diskutoval so švajčiarskym kolegom

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 10:32 • 2 min
Lajčák: O predsedníctve diskutoval so švajčiarskym kolegom

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák prijal v Bratislave ministra zahraničných vecí Švajčiarska Didiera Burkhaltera.

slovakia

left justify in out

Cieľom jeho návštevy na Slovensku bolo prediskutovať bilaterálne otázky a nastávajúce predsedníctvo SR v Rade Európskej únie. Ako informoval tlačový odbor rezortu, Lajčák ocenil bilaterálnu spoluprácu aj intenzitu vzájomných vzťahov. Tie sa ešte zintenzívnia v júni, keď má Slovensko navštíviť švajčiarsky prezident.

 

Partneri okrem politického dialógu vyzdvihli aj spoluprácu v oblasti ekonomiky, vedy a inovácií. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul tiež spoluprácu so Švajčiarskom v konzulárnej oblasti, keďže nás zastupuje v šiestich krajinách, kde Slovensko nemá vlastné veľvyslanectvo. Lajčák potvrdil aj odhodlanie pokračovať v spolupráci aj vo formáte V4 + Švajčiarsko a ocenil, že Bern je aktívnym prispievateľom do Medzinárodného vyšehradského fondu.

 

Ťažisko rokovaní s Didierom Burkhalterom tvorili európske otázky a prípravy na nastávajúce predsedníctvo SR v Rade EÚ. Švajčiarsko síce nie je člen Únie, ale je integrované do viacerých európskych politík a preberá veľkú časť legislatívy EÚ. Vzťahy EÚ so Švajčiarskom čiastočne skomplikovalo švajčiarske referendum z februára 2014 o zamedzení nadmernej migrácie, a to aj z krajín EÚ. Obe strany teraz rokujú o tom, ako výsledok referenda implementovať bez obmedzenia existujúcich dohôd o voľnom pohybe. V dôsledku vzniknutej situácie sú v súčasnosti pozastavené rokovania medzi EÚ a Švajčiarskom aj o viacerých ďalších spoločných dohodách. Riešenie niektorých môže kulminovať práve počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Slovensko chce konštruktívne prispieť k nájdeniu obojstranne akceptovateľných riešení, ktoré posunú vzťahy Švajčiarska s Európskou úniou dopredu," konštatoval po rokovaní so švajčiarskym partnerom minister Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies