Lajčák neočakáva, že predčasné voľby v Spojenom kráľovstve budú mať vplyv na brexit

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 12:52 • 2 min
Lajčák neočakáva, že predčasné voľby v Spojenom kráľovstve budú mať vplyv na brexit

BRATISLAVA – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí neočakáva, že predčasné voľby v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska budú mať vplyv na rokovania o brexite. Pripomenul, že lídri európskej dvadsaťsedmičky schvália európsku pozíciu 29. apríla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Rokovania sa rozbehnú na technickej úrovni, čiže, kým prídeme do fázy, že bude treba prijímať politické rozhodnutia, tak už bude v Spojenom kráľovstve nová vláda,“ povedal Lajčák dnes po zasadnutí vlády.

Šéf slovenskej diplomacie zároveň nechcel špekulovať, ako by sa vyvíjali rokovania o odchode, ak by sa na ostrovoch zmenila vláda.

 

„Demokratické tradície v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného írska sú tak silné, že vôľa ľudu je vôľa ľudu, a tú všetky politické strany rešpektujú,“ uviedol minister. Podľa prieskumov je však táto možnosť nepravdepodobná, konzervatívci majú v prieskumoch okolo 44 percent, druhí labouristi nad 20 percent. Liberáli aj UKIP sa podľa prieskumov pohybujú na úrovni zhruba desať až 13 percent. Odborníci predpokladajú, že Mayovej konzervatívna strana by si vo voľbách mohla polepšiť a mať tak viac mandátov v parlamente. 

Britská premiérka Theresa May v utorok pred svojím oficiálnym sídlom na londýnskej Downing Street oznámila, že v Británii by sa mali 8. júna konať predčasné voľby. Dnes by o jej návrhu mal hlasovať parlament, premiérkin návrh musí odsúhlasiť dvojtretinovou väčšinou. Na to bude potrebovať podporu opozície, riadne parlamentné voľby by sa totiž na ostrovoch mali konať až v roku 2020.

May uviedla, že rozpory v parlamente ju donútili zmeniť názor na konanie predčasných volieb aj napriek tomu, že od svojho nástupu do funkcie v júli 2016 opakovane vyhlasovala, že predčasné voľby nevypíše. Vodca Labouristickej strany Jeremy Corbyn už vyhlásil, že rozhodnutie vypísať predčasné voľby podporí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies