Lajčák: Klausová ako veľvyslankyňa by bola symbolom dobrých vzťahov

NETKY.SK • 15 August 2013, 10:15 • 2 min
Lajčák: Klausová ako veľvyslankyňa by bola symbolom dobrých vzťahov

BRATISLAVA - Ak by sa manželka bývalého českého prezidenta Václava Klausa Livia stala veľvyslankyňou na Slovensku, bolo by to podľa šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka symbolom dobrých vzájomných vzťahov medzi oboma štátmi.

slovakia

left justify in out

"Vzťahy Česka a Slovenska sú nadštandardné a v histórii už boli prípady, že manželka bývalého prezidenta bola veľvyslankyňou. Dá sa v tom hľadať taká symbolika, akú chcete vidieť, ja by som v tom videl pozitívnu symboliku, z môjho pohľadu je to vnímanie toho, že medzi Českom a Slovenskom je iná kvalita vzťahov," povedal Lajčák. Zdôraznil však, že výber veľvyslancov je záležitosťou príslušnej vlády. "My sa vyjadrujeme z hľadiska prijateľnosti danej osoby pre našu krajinu. Dávame súhlas alebo môžeme nedať súhlas. Nerád by som špekuloval alebo sa púšťal do bulvárnych úvah," dodal.

Český denník Lidové noviny informoval, že vláda odchádzajúceho českého premiéra Jiřího Rusnoka odobrila nominácie prezidenta Miloša Zemana a koncom júla súhlasila s vymenovaním manželky exprezidenta Václava Klausa Livie a europoslanca za komunistickú stranu Vladimíra Remeka za veľvyslancov. Rusnok tak spravil napriek svojim uisteniam, že bez dôvery parlamentu takýto krok neuskutoční. Kým Klausová, vyštudovaná ekonómka, by sa mala ujať svojho úradu na Slovensku, Remek, prvý československý kozmonaut, by mal Česko zastupovať v Moskve. 

Práve ich nominácie sa stali predmetom veľkého sporu medzi niekdajšími rivalmi zo zimných prezidentských volieb - Zemanom a vtedajším šéfom českej diplomacie Karlom Schwarzenbergom. Minister vo vláde Petra Nečasa týchto kandidátov odmietal a výmena veľvyslancov sa preto zastavila. Schwarzenberg vymenovanie Klausovej blokoval tvrdením, že je pre takúto prácu nekompetentná. Klausová, rodáčka z Bratislavy, však teraz už len čaká na Zemanov podpis, bezpečnostnú previerku českého Národného bezpečnostného úradu a súhlas slovenskej strany. Spolu s Remekom v kampani pred januárovým druhým kolom prezidentských volieb podporili Zemana. Nepriamo tak urobil aj samotný Klaus, Zemanov predchodca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies