Lajčák: Japonsko je zodpovedný partner v medzinárodnom aj bilaterálnom meradle

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 12:43 • 2 min
Lajčák: Japonsko je zodpovedný partner v medzinárodnom aj bilaterálnom meradle

BRATISLAVA - V súčasnosti, keď je svet globalizovanejší a bezpečnostné prostredie komplikovanejšie, sa žiada medzinárodné úsilie o riešenie problémov, predovšetkým na pôde Organizácie Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Japonsko je v tomto smere aktívnym členom medzinárodného spoločenstva a spoluprácu s ním je potrebné ďalej rozvíjať. Zhodli sa na tom minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a japonský premiér Šinzó Abe počas rokovaní v Tokiu.


“Svet potrebuje platformu, ktorá je pevná, efektívna a pripravená na riešenie výziev 21. storočia. OSN je takouto platformou, len ju potrebujeme posilniť, zreformovať a revitalizovať, aby sme sa posunuli dopredu. OSN dnes potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým,“ povedal Lajčák, ktorý zároveň ocenil angažovanie sa Japonska pri udržiavaní mieru vo svete.

 

S japonským premiérom hovorili aj o hrozbe, ktorú pre mier predstavuje jadrový a balistický program Severnej Kórey. “Musíme vyvíjať tlak na Pchjongjang, aby Severná Kórea prestala s balistickými testami, ktoré len eskalujú napätie v regióne, a nástojiť na tom, aby sa podrobila príslušným rezolúciám Bezpečnostnej rady OSN. Nie je možné, aby štát, ktorý má jasné medzinárodné záväzky, sa ich rozhodol nerešpektovať,“ uviedol ďalej minister zahraničných vecí.

Téma rozšírenia a skvalitnenia spolupráce na pôde OSN rezonovala aj počas stretnutia s ministrom zahraničných vecí Japonska Fumiom Kishidom. Lajčák predstavil svoje priority budúceho predsedu Valného zhromaždenia OSN s dôrazom na udržiavanie mieru a prevenciu konfliktov a s japonským partnerom hovoril aj o spolupráci pri príprave takzvaného migračného kompaktu na pôde OSN a o podpore pri zostavovaní rozpočtu organizácie na roky 2018 až 2019.

 

Ministri si tiež vymenili názory na otázky reformy OSN a na niektoré medzinárodnopolitické otázky, vrátane Severnej Kórey. V bilaterálnej oblasti Lajčák ocenil politický dialóg na vysokej úrovni a úspešnú ekonomickú spoluprácu.

 

„V roku 2018 si pripomenieme 25. výročie nadviazania diplomatických vzťahov medzi našimi dvoma krajinami. Toto štvrťstoročie sa vyznačovalo intenzívnou spoluprácou, v ktorej by sme radi pokračovali. Japonské spoločnosti sú na Slovensku vnímané ako seriózni a zodpovední partneri a my sme pripravení podporiť rozšírenie japonských investícií u nás,“ povedal minister. Na Slovensku pôsobí v súčasnosti viac ako päťdesiat japonských spoločností, ktoré zamestnávajú približne 11-tisíc ľudí.

Oficiálna návšteva ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Japonsku sa uskutočňuje na pozvanie japonskej vlády v kontexte zvolenia Miroslava Lajčáka do funkcie predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN. V stredu prijme Lajčáka členka japonskej cisárskej rodiny princezná Takamado.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies