Národná rada SR predstavila zvoleného kandidáta na post ústavného sudcu

NETKY.SK • 25 September 2019, 18:59 • 2 min
Národná rada SR predstavila zvoleného kandidáta na post ústavného sudcu

BRATISLAVA - Národná rada SR zvolila zvyšných štyroch kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentke SR Zuzane Čaputovej.

slovakia

left justify in out

Sú nimi Ladislav Duditš, Libor Duľa, Peter Melicher a Peter Straka. Prináša profil zvoleného kandidáta Ladislava Duditša.

 

Kandidát na post ústavného sudcu JUDr. Ladislav Duditš je predsedom senátu Krajského súdu v Košiciach. Za kandidáta na ústavného sudcu ho navrhla Právnická fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

 

Ladislav Duditš sa narodil 27. marca 1968. Magisterské štúdium absolvoval v rokoch 1986-1990 na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Rigoróznu skúšku zložil na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici v roku 2001.

 

Svoju odbornú prax začal v rokoch 1991-1993 ako justičný čakateľ Krajského súdu v Košiciach. Ďalšie obdobie bol sudcom Okresného súdu Košice I. V rokoch 1997-2007 pôsobil ako sudca, neskôr podpredseda Okresného súdu Košice II.

 

Nasledovala stáž sudcu na Ministerstve spravodlivosti, kde bol poverený riadením Sekcie civilného práva. V rokoch 2008-2011 pracoval ako sudca Krajského súdu v Košiciach. Funkciu predsedu senátu Krajského súdu v Košiciach vykonáva od roku 2011.

 

img

 

Medzi jeho ostatné profesionálne aktivity patrila funkcia národného zástupcu Slovenskej republiky v Spoločnom dozornom orgáne EUROJUST (Haag, Holandsko), ktorú vykonával v rokoch 2004-2007. Od roku 2007 bol členom a národným zástupcom SR v Európskej komisii pre efektívnosť súdnictva (CEPEJ, Rada Európy, Štrasburg). V rokoch 2012-2015 bol členom Komisie pre kodifikáciu civilného práva procesného na Ministerstve spravodlivosti SR. Od roku 2016 pôsobí ako ad hoc sudca Európskeho súdu pre ľudské práva.

 

Ladislav Duditš bol v minulosti aj externým spolupracovníkom na Katedre občianskeho práva Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach a externým členom pedagogického zboru na Justičnej akadémii SR v Pezinku. Má za sebou bohatú publikačnú činnosť. Ovláda na odbornej úrovni anglický, francúzsky a ruský jazyk.

 

Ladislav Duditš sa uchádzal o post ústavného sudcu už v predošlých voľbách. Ako uviedol počas vypočutia na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR, na Ústavnom súde SR by mali byť podľa jeho názoru sudcovia, ktorí majú ďaleko od svojvoľného rozhodovania. Zrušenie Mečiarových amnestií označil za rozhodnutú vec, predpokladá však, že ešte budú debaty o tom, či to bolo ústavne najčistejšie a najideálnejšie riešenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona