Kurdskí bojovníci dobyli mesto Bašíka ležiace neďaleko Mósulu

NETKY.SK • 7 November 2016, 18:40 • 2 min
Kurdskí bojovníci dobyli mesto Bašíka ležiace neďaleko Mósulu

BAŠÍKA - Irackí kurdskí bojovníci dobyli dnes mesto Bašíka, ktoré doteraz ovládali militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V Bašíke ešte stále bojuje približne 60 členov Islamského štátu, avšak mesto je už pod kontrolou kurdských síl, uviedol predstaviteľ kurdskej vojenskej polície.

 

Na postupujúce kurdské jednotky sa pokúsilo zaútočiť sedem samovražedných atentátnikov, ktorých sa však podarilo zneškodniť skôr, ako stačili Kurdov ohroziť.

 

Iracké mesto Bašíka, ležiace východne od Mósulu, bolo celé týždne obkľúčené kurdskými silami známymi pod názvom péšmarga. Jeho opätovné získanie je zatiaľ najväčším úspechom ofenzívy zameranej na vytlačenie IS z oblasti, ktorá sa nachádza len približne 13 kilometrov severovýchodne od Mósulu.

 

Bitka o Mósul sa začala 17. októbra. Spočiatku bol postup útočiacich síl pomerne rýchly, keďže sa odohrával v redšie osídlenom okolí mesta. Minulý týždeň prenikli do okrajových štvrtí samotného mesta. V hustejšie obývaných lokalitách sa už dajú menej využívať letecké útoky a častejšie dochádza k boju zblízka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies