Kukan: Seniori by mali mať možnosť žiť svoj život naplno

NETKY.SK • 1 Október 2015, 11:12 • 2 min
Kukan: Seniori by mali mať možnosť žiť svoj život naplno

BRATISLAVA - Seniori by mali mať možnosť žiť svoj život naplno v prostredí, ktoré zohľadní ich potreby. Pri príležitosti 25. výročia Medzinárodného dňa seniorov to uviedol poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan (SDKÚ-DS). Ten je zároveň autorom správy EP o hodnotení Európskeho roku 2012 pre aktívne starnutie a solidaritu medzi generáciami.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej uviedol Kukan, "naša staršia generácia, s bohatými životnými skúsenosťami, má nesmiernu pridanú hodnotu pre európsku spoločnosť a malo by sa s ňou aj tak zaobchádzať". Europoslanec zároveň informuje, že nová štúdia Medzinárodnej organizácie práce (ILO) upozorňuje na vážny nedostatok sociálnej ochrany seniorov, ktorí potrebujú dlhodobú starostlivosť. To vedie k diskriminácii na základe veku i pohlavia, vysokému riziku chudoby, sociálneho vylúčenia a zneužívania. Európska únia by preto mala využiť existujúce nástroje ako Chartu základných práv EÚ a Dohovor OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím a zaujať ambiciózne stanovisko na stretnutí pracovnej skupiny OSN pre starnutie s cieľom ochrániť práva seniorov, uvádza Kukan.


Poslanci Európskeho parlamentu rovnako podľa Kukana zdôraznili význam investícií do inovačných riešení a posilnenie solidarity medzi generáciami pre budovanie otvorenejšej a súdržnejšej spoločnosti. "Prial by som si, aby naši seniori žili v Európe bez predsudkov a stereotypov. Musíme pracovať na odstránení diskriminačných opatrení zo všetkých oblastí života, to tiež znamená vzdelávanie rôznych generácií v našej spoločnosti smerom k vzájomnej spolupráci " vyjadril Kukan.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies