REPORTÁŽ Vláda tvrdí, že na druhú vlnu pandémie sme pripravení a koaličná kríza nehrozí

NETKY.SK • 12 Október 2020, 17:02 • 2 min
REPORTÁŽ Vláda tvrdí, že na druhú vlnu pandémie sme pripravení a koaličná kríza nehrozí

BRATISLAVA - Atmosféra na rokovaní vlády bola vecná. Skonštatoval to po pondelkovom zasadnutí kabinetu minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Šéf rezortu financií Eduard Heger (OĽANO) poznamenal, že to bolo náročné rokovanie, pretože sa Slovensko nachádza v náročných časoch. Každý by mal podľa Hegera pristupovať k situácii zodpovedne. Zdôraznil tiež, že krajina je pripravená zvládnuť druhú vlnu pandémie z pohľadu rozpočtu. "Práve teraz rokujeme s Európskou komisiou o možnosti úpravy schém," informoval Heger. 

 

 

Počet hospitalizovaných ľudí pribúda

Ministri si počas rokovania vysvetlili, že Slovensko má k dispozícii čísla a dáta o infikovaných novým koronavírusom, ktoré potrebuje  rovnako vláda a krízový štáb k rozhodovaniu.

 

Na otázku, či je koalícia na prahu krízy uviedol Milan Krajniak, že rokovanie vlády bolo vecné, pričom si v priebehu pondelka jednotliví ministri vydiskutovali aj skutočnosť, že k dispozícii sú dáta, na základe ktorých sa prijímajú prísnejšie opatrenia. Ako upozornil Krajniak, dôležitými ukazovateľmi je nárast počtu ľudí v nemocniciach, na jednotkách intenzívnej starostlivosti a umelých pľúcnych ventiláciách.

 

Koaličná kríza údajne nehrozí

Ešte v priebehu nedele totiž odišiel z rokovania Ústredného krízového štábu SR minister hospodárstva Richard Sulík, ktorému sa rozhodnutie o zatváraní podnikov, fitnescentier či wellnesov nepozdávalo.

 

"Nevieme, koľko ľudí sa nakazilo v reštauráciách či fitnesscentrách, a už vôbec nie v divadle. Zatvorenie ich zloží na kolená a dnes na krízovom štábe som zásadne proti takýmto krokom. Áno, chráňme sa, nosme rúška, buďme zodpovední. Ale nezlikvidujme si ekonomiku, toto by už rozdýchala ťažko," uviedol vo svojom stanovisku Sulík. Následne sa medzi ním a predsedom vlády Igorom Matovičom strhla slovná prestrelka na sociálnej sieti. 

 

img

 

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) sa domnieva, že nemá zmysel zverejňovať dáta o tom, kto sa kde nakazil. Krajniak potvrdil, že ministri diskutovali aj o tom, že by mohli dáta o šírení ochorenia COVID-19 zverejniť. Zverejnené by podľa neho mohli byť na jednom centrálnom mieste.

 

img

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) ukázal na nedeľnom zasadnutí krízového štábu počty nakazených vo fitnescentrách, potvrdil Naď.

 

"Keby sme všetci ostali počas rokovania pri stole, tak ako sme mali ostať, tak by sme všetky informácie, ktoré sme potrebovali, aj získali," povedal.

 

Prísnejšie opatrenia sú opodstatnené

Heger s Krajniakom vysvetlili, že zatváranie reštaurácií je odôvodnené, pretože si zákazníci musia dať dole svoje rúška, aby sa mohli najesť či napiť, čo predstavuje obrovské riziko šírenia nákazy.

 

"Rúška sú najväčšia zbraň proti Covidu. V reštaurácii si ho musíte dať dole a zložíte tam tú najväčšiu zbraň, ktorú máte," poznamenal Heger.

 

Krajniak podotkol, že bary a reštaurácie nemusia byť fyzicky zatvorené, avšak konzumácia v interiéroch je zakázaná. "To čo sme dnes na vláde prijali je, že aj napriek tomu, že niekto v nejakom type reštaurácie, bare či cukrárni môže mať nenulový obrat, ktorý však bude výrazne nižší, budú takýto prevádzkovatelia zaradení do prvej kategórie, kedy budú môcť žiadať o najvyššiu možnú podporu, aj napriek tomu, že budú otvorení," vysvetlil šér rezortu práce. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako vyzerá Lockdown v praxi? V Izraeli to majú napríklad takto

 

Riziko predstavujú aj fitká

Na margo zatvárania fitnescentier priblížil, že pri športe majú ľudia silnejší výdych a kvapôčky sa tak dostávajú do priestoru. "Neviem si predstaviť športovať na plný výkon s rúškom," povedal šéf rezortu financií.

 

Krajniak hovorí, že ľudia sa najviac nakazia doma a keďže vláda nemôže zavrieť domovy, musí obmedziť fitnescentrá či bary. "Musíme sa snažiť obmedziť všetko ostatné, čo nie je nevyhnutné k životu," uviedol.

 

img

 

Prečítajte si viac: Premiér Matovič hovorí o posledných opatreniach, pokračovať bude už len lockdown

 

Obmedzovanie podľa Hegera súvisí s tým, aby sa Slovensko dostalo čo najrýchlejšie do bezpečnej zóny. "Nerobte to, čo nemusíte a robte len to nevyhnutné, aby sme eliminovali infekciu," apeluje Heger na spločnosť. Dodal, že aktuálne sa musia ľudia obmedziť výraznejšie, aby sa potom nemuseli obmedziť úplne.

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies