Kukan: EP schválil investičný plán, ktorý by mal pomôcť Afrike a susedstvu EÚ

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 17:08 • 2 min
Kukan: EP schválil investičný plán, ktorý by mal pomôcť Afrike a susedstvu EÚ

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu dnes schválili plán, ktorý by mal do Afriky a susedstva EÚ prilákať súkromné investície v celkovej výške 44 miliárd eur. Spravodajcom na Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD) v Európskom parlamente bol za zahranično-politický výbor poslanec Eduard Kukan (EPP), podľa ktorého je tento krok míľnikom v prístupe k rozvojovej a migračnej politike.

slovakia

left justify in out

"Máme pred sebou dôležitý finančný a zahraničnopolitický nástroj, ktorý má napomôcť v udržateľnom rozvoji a raste krajín, ktoré sú často hlavnými pôvodcami migrácie. Fond by sa mal zamerať predovšetkým na dlhodobé socio-ekonomické problémy, ktoré zasahujú krajiny v našom susedstve," vysvetlil Kukan.

Tento nástroj je podľa Kukana jasným signálom pre partnerov v Afrike a európskom susedstve, že EÚ to s udržateľným rastom a riešením základných príčin migrácie myslí vážne. Fond pre trvalo udržateľný rozvoj je inovatívny nástroj na mobilizáciu investícií, zlepšenie prístupnosti k investíciám a stimuláciu súkromného sektora, hlavne malých a stredných podnikov v nestabilných častiach nášho susedstva.

 

"Zlepšením podnikateľského prostredia a prilákaním súkromných investícií tam, kde sú potrebné, pomôžeme pri vytváraní lepších životných podmienok v našich partnerských krajinách," uviedol spravodajca tohto nariadenia Kukan.

Europoslanec priznal, že EFSD aj napriek svojmu finančnému objemu problémy týchto krajín nevyrieši. "Mal by však prispieť k tomu, aby sa vytvorili podmienky pre investície, a to predovšetkým v rizikových či konfliktom postihnutých krajinách. V tomto zmysle disponujeme dôležitým nástrojom na riešenie výziev spojených s rozvojovou politikou, ako aj základných príčin migrácie,“ dodal.

Nariadenie musí pred vstupom do platnosti ešte formálne schváliť Rada ministrov EÚ.

Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD) získal zdroje vďaka revízii Viacročného finančného rámca EÚ na roky 2014 - 2020 a z rezervy Európskeho rozvojového fondu (ERF). EFSD bude pozostávať z dvoch regionálnych platforiem: prvá bude orientovaná na Afriku, druhá na južné a východné susedstvo EÚ.

 

Záručný fond EFSD by mal disponovať sumou 750 miliónov eur (350 miliónov eur priamo z rozpočtu EÚ a 400 miliónov eur z EDF). EFSD využije aj existujúce zdroje kombinovaného financovania, konkrétne 2,6 miliardy eur z Investičného nástroja pre Afriku a Investičného nástroja európskej susedskej politiky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies