Kuchynský drez v hlavnej úlohe

NETKY.SK • 18 Január 2024, 10:00 • 2 min
Kuchynský drez v hlavnej úlohe

Kuchyňa sa považuje za srdce domácnosti. Je malou alchymistickou dielňou, kde sa tvoria pokrmy a stretáva nielen rodina, ale aj hostia. Medzi jeden z najdôležitejších prvkov patrí aj kuchynský drez. Na čo by sme mali brať ohľad?

slovakia

left justify in out

Ako vybrať kuchynský drez?
Pokiaľ na chvíľku dáme stranou osobné estetické preferencie, je dobré sa zamerať na pár praktických rád, ako vybrať drez do kuchyne, a to tak, aby vám skutočne vyhovoval.
·       Minimálna hĺbka drezu je 19–20 cm.
·       Ak ste viacčlenná domácnosť s chuťou variť vo väčšom rozsahu, stavte na dvojdrez, príp. rozmernejší drez s plochou na odkvapkávanie či vaničkou.
·       Umiestnite drez tak, aby osoba, ktorá tu bude najčastejšie, pohodlne dosiahla dlaňami na dno. Eliminujú sa tak nepríjemné bolesti chrbta.
·       Vyriešte plochu na odkvapkávanie včas. Bude potrebná, nech si teraz myslíte čokoľvek.
·       Spolu s kuchynským drezom vždy vyberajte kuchynskú batériu tak, aby tieto prvky funkčne aj esteticky ladili. V ideálnom prípade produkty od jedného výrobcu.
·       Skontrolujte priestor pod drezom, aby tu zostal dostatok miesta na odtokovú súpravu a mali ste dobrý prístup k prívodným hadičkám. Vhodné je tiež zaobstarať ventil na rýchle uzatváranie vody v prípade problémov.
·       Pri výbere drezu a plánovaní kuchyne vždy zohľadňujte šírku skrinky, ktorá je potrebná na umiestnenie drezu.
Jednostranné drezy – vždy skontrolujte, či máte správne zvolený pravý alebo ľavý variant, drezy nie sú vždy obojstranné.

Klasické aj moderné materiály
Vďaka moderným technológiám a materiálom sa rozrástli aj možnosti v téme kuchynských drezov. Vedľa klasických materiálov, ako sú nehrdzavejúca oceľ a keramika, sa objavili kompozitné materiály, ktoré sú najčastejšie zmesou drvenej žuly, akrylátového spojiva a farbiva. Lacnejším variantom sú potom drezy zo zmesi polyesterových živíc a ďalších komponentov vystužených sklenými vláknami. Každý z materiálov má svoje špecifické vlastnosti a limity. Vo všetkých variantoch však nájdeme drezy určené na inštaláciu na linku či na zabudovanie pod linku.
 
Sústreďte sa na farby
Kuchynské drezy sa výrazne podieľajú na spoluvytváraní atmosféry v miestnosti. Nezriedka sa stanú určitou formou dominanty, obzvlášť ak umiestnime drez na kuchynský ostrovček. Na dosiahnutie ladnosti stačí prekvapivo málo. Stavte na farebnosť. Vďaka moderným kompozitným materiálom máte šancu vyladiť kuchyňu doslova do posledného odtieňa. Pokiaľ ste zástancom minimalizmu, odporúčame navyše staviť na zabudovaný drez, ktorý miestnosti opticky odľahčí. S farbami sa dá ale pohrať aj opačne. Na vytvorenie dynamickej energie stavte na kontrasty. A aj tu vám drez môže skvele poslúžiť.

Stavte na funkčnú spoluprácu
Najlepším spôsobom, ako si zaistiť maximálny komfort, je staviť na kuchynské sety, ktoré sa skladajú z kuchynského drezu a funkčne aj esteticky ladiacej drezovej batérie. Možností však máte oveľa viac. Súčasťou drezu môže byť aj „diaľkové“ ovládanie odpadu. Vyhnete sa teda nepríjemnému šmátraniu v špinavej vode. Ovládač môže byť umiestnený priamo na okraji drezu (blízko vodovodnej batérie) alebo na linke. Ďalšou z možností je zabudovaný dávkovač saponátu. Pretože nie každá kuchyňa je obrovská, ponúka drez ďalšie možnosti, ako pracovať s daným priestorom. Jednou z ciest sú napríklad pojazdné odkvapové mriežky, rôzne závesné sitká na ľahšie opláchnutie potravín alebo držiaky hrncov. Existujú aj kryty drezu, vďaka čomu získate ďalší odkladací priestor. Uistite sa tiež, že je odtok drezu vybavený sitkom, aby nečistoty nespôsobili nepríjemnosti. Nezabudnite tiež na priestor, kam umiestnite utierky. V ideálnom prípade ich nevešajte na držadlo rúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies