USA odporučili EÚ, aby si sama vyriešila otázku závislosti od ruských zdrojov

NETKY.SK • 8 Apríl 2022, 15:25 • 2 min
USA odporučili EÚ, aby si sama vyriešila otázku závislosti od ruských zdrojov

WASHINGTON – Lídri EÚ sa musia sami rozhodnúť, ako znížiť závislosť od ruskej energie. Oznámila to vo štvrtok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová počas brífingu, ktorý na Twitteri odvysielala americká administratíva.

slovakia

left justify in out

„Myslím si, že rozhodnutie znížiť akúkoľvek úroveň závislosti od ruskej ropy by mali prijať európski lídri. Tento týždeň ste videli niekoľko lídrov, ktorí oznámili svoj zámer zakázať dovoz ropy z Ruska. Chcela by som vám však pripomenúť, že ropovody sú iba prostriedkom na čerpanie ropy, nie na jej ťažbu. Ale nech sa vyjadria sami európski lídri,“ poznamenala.

 

img

 

Psakiová tak komentovala situáciu s negatívnym postojom americkej administratívy k výstavbe plynovodu vo východnom Stredomorí (EastMed).

 

Prečítajte si tiež: Gazprom zastavil dodavku plynu do najväčšieho zásobníka v Nemecku

 

Ako informoval Cyprus Mail 7. apríla, ministerka zahraničných vecí USA pre politické záležitosti Victoria Nulandová počas návštevy Cypru vyjadrila svoj negatívny postoj k myšlienke výstavby plynovodu EastMed, ktorý pomôže spustiť dodávky energie z izraelského ložiska Leviathan a cyperského ložiska Afrodita cez Cyprus a Krétu do vnútrozemia Grécka.

 

„Myšlienkou je vybudovať veľmi dlhý plynovod vo veľmi hlbokej hĺbke za približne 10 rokov a myslíme si, že je to príliš drahé, neekonomické a príliš časovo náročné,“ zdôraznila Nulandová.

 

img

 

Okrem toho šéfovia veľkých amerických spoločnosti, zaoberajúcich sa bridlicovým plynom, sa stretli deň predtým v Houstone s predstaviteľmi európskych krajín, aby prediskutovali rozšírenie dodávok amerického modrého paliva v rámci rozhodnutia nahradiť ruský plyn. Ako poznamenal Fred Hutchinson, výkonný riaditeľ obchodnej skupiny LNG Alies, „dodávky energií do  Európy sú mimoriadne nestabilné, ale krajiny, ktoré sú závislé od ruského plynu, sa ho plánujú napriek tomu vzdať, v niektorých prípadoch úplne“.   

 

Možno vás zaujme: V Kremli uviedli, prečo zaviedli platby za plyn v rubľoch

 

Podnikateľ zároveň zdôraznil, že vybudovanie nových zariadení na výrobu LNG trvá roky a až do polovice dekády nebudú Spojené štáty schopné pokryť európske potreby plynu v dostatočnom množstve.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v ten istý deň povedal, že ak Európa odmietne ruský plyn, krajina pošle energetické zdroje do iných štátov.

 

img

Dmitrij Peskov

 

Zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Michail Popov 4. apríla uviedol, že Spojené štáty zvýšili dodávky ropy z Ruska za posledný týždeň o 43 % na 100 000 barelov denne.

 

„Spojené štáty prinútili Európanov uvaliť protiruské sankcie, pričom oni sami nielenže pokračujú v dovoze ropy z Ruska, ale za posledný týždeň zvýšili aj objem dodávok o 43 %, až na 100 000 barelov denne. Okrem toho, Washington povolil svojim spoločnostiam vyvážať minerálne hnojivá z Ruska, pričom ich uznal za nevyhnutný tovar,“ uviedol.

 

Zástupca tajomníka Bezpečnostnej rady tiež poznamenal, že Washington podobné opatrenia Európanom nepovoľuje.    

 

K téme: EÚ uvalí sankcie na dve dospelé Putinove dcéry



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona