Kuba je pripravená normalizovať vzťahy s USA

NETKY.SK • 27 September 2011, 16:34 • 2 min
Kuba je pripravená normalizovať vzťahy s USA

Kuba je pripravená normalizovať vzťahy s USA

slovakia

left justify in out

img

Kuba chce obnoviť vzťahy so Spojenými štátmi so zameraním na humanitárne a iné záležitosti. V prejave pred Valným zhromaždením OSN to v pondelok uviedol kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez.
Rodríguez tiež vyzval amerického prezidenta Baracka Obamu, aby prepustil piatich Kubáncov, ktorých v USA odsúdili v roku 2001 za špionáž. Ich pokračujúce zadržiavanie je podľa jeho slov "neľudské". Kubánsky vláda päticu mužov označuje za hrdinov, ktorí v Spojených štátoch zhromažďovali informácie o teroristických skupinách s cieľom chrániť svoju vlasť.
Šéf kubánskej diplomacie uviedol, že obe krajiny sa môžu zhodnúť v mnohých bodoch.
"Kubánska vláda potvrdzuje svoju ochotu a záujem pristúpiť k normalizácii vzťahov so Spojenými štátmi," povedal Rodríguez. "Dnes opakuje návrh začať dialóg zameraný na vyriešenie bilaterálnych problémov vrátane humanitárnych otázok, ako aj ponuku rokovaní o viacerých dohodách o spolupráci v boji proti obchodu s drogami, terorizmu, pašovaniu ľudí, zamedzovaní prírodným pohromám a ochrane životného prostredia."
K nevyriešeným problémom medzi oboma krajinami patrí prípad Američana Alana Grossa, ktorého na Kube v marci odsúdili na 15 rokov väzenia za zločiny proti štátu. Kubánski činitelia obviňujú Grossa z nelegálneho dovozu telekomunikačného zariadenia a špionáže, on však tvrdí, že sa len pokúšal pomôcť malej židovskej komunite na ostrove získať prístup na internet.
Prípad dosiaľ marí nádeje na zlepšenie vzťahov medzi Washingtonom a Havanou, ktorého náznaky sa objavili po nástupe Obamu do funkcie. Rodríguez v rozhovore pre New York Times nevylúčil prepustenie Grossa z humanitárnych dôvodov, naznačil však, že Kuba by očakávala recipročný krok od USA.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies