Kuba dlží Česku sedem miliárd: Dlh chce zaplatiť rumom!

NETKY.SK • 16 December 2016, 11:50 • 2 min
Kuba dlží Česku sedem miliárd: Dlh chce zaplatiť rumom!

HAVANA – Kuba dlží Česku z čias socializmu sedem miliárd českých korún (260 miliónov eur). Nemá však peniaze, a tak sa rozhodla zaplatiť veľmi netradične.

slovakia

left justify in out

"Zaujímavý variant je kubánsky rum. Ide sa o relatívne neznáme značky, ktoré môžu byť dobré, ale tu by sa tomu musela urobiť reklama a vôbec ich u nás uviesť na trh," povedala námestníčka ministra financií Lenka Dupáková.

 

Ak by takéto splatenie dlhu prebehlo, Česi by mali zásoby rumu na celé storočie. Podľa štatistického úradov sa minulý rok do Česka doviezlo 892 ton kubánskeho rumu v hodnote 1,96 milióna eur.

 

Ďalšou možnosťou, ktorú ponúka Kuba je zapaltiť časť dlhu liekmi. "Kubánci nám predstavili jedny akceptovateľné lieky a rokujeme teraz so Štátnym úradom pre kontrolu liečiv," povedala Dupáková a dodala: "S kubánskymi liekmi je však problém, pretože nemajú európske certifikácie. Musíte potom nájsť firmu, ktorá certifikácie pre európsky trh vyrieši," hovorí Dupáková.

 

Rum teda pripadá ako schodnejšia možnosť. "Robiť reklamu na rum by bolo jednoduchšie než zháňať certifikácie na lieky," dodala Dupáková.

 

Napriek týmto „lákavým“ ponukám však chce Česko aspoň časť zo sedemmiliardovej sumy v hotovosti. "Rokovania sú ešte len v začiatkoch. V každom prípade Česká republika preferuje, aby bola časť dlhu riešená splátkami v hotovosti," uviedlo ministerstvo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies