Krvavý začiatok Ramadánu v Nigérii: Islamisti zaútočili na tri dediny, zabili viac ako 100 ľudí!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 08:33 • 2 min
Krvavý začiatok Ramadánu v Nigérii: Islamisti zaútočili na tri dediny, zabili viac ako 100 ľudí!

ABUJA - Pravdepodobne viac ako 100 ľudí zahynulo v nedeľu, v prvý deň moslimského pôstneho mesiaca ramadán, pri útokoch na tri dediny na severovýchode Nigérie, ktoré zrejme vykonala islamistická militantná skupina Boko Haram. Informovali o tom noviny Daily Post.

slovakia

left justify in out

Útočníci sa zamerali predovšetkým na päť kostolov v dedinách Kautikari, Guradina a Kwada, ležiacich neďaleko  meste Chibok, kde prepadávali a zabíjali kresťanov smerujúcich na bohoslužby. Okrem vraždenia civilistov podpaľovali aj domy.

 

Konkrétne počty obetí zatiaľ nie sú známe, čo policajný hovorca Gideon Jibril zdôvodnil "komunikačnými problémami" v tejto oblasti. 

 

Člen miestnej milície novinárom povedal, že  prevažne v kostole v obci Kwada sa našlo asi 30 tiel. Bezpečnostné zložky prehľadávali okolie po ďalších obetiach.

 

Moses Zakwa, prezident miestneho zväzu mládeže, uviedol, že povstalci postupovali z jednej obce do druhej. Medzi obeťami je najmenej 20 ľudí, ktorých poznal osobne. Podľa neho sa útok začal okolo ôsmej hodiny ráno a trval viac ako štyri hodiny. Mnoho ľudí utieklo zo svojich domovov do buša. 

 

Skupina Boko Haram v uplynulých dňoch zintenzívnila útoky v súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale v Brazílii, pričom si vyberá miesta, kde sa ľudia zhromažďujú na sledovanie zápasov. 

 

Skupina Boko Haram spustila v roku 2009 na severe Nigérie ozbrojený boj za vytvorenie islamského štátu. Len tento rok tam jej členovia zabili viac ako 2000 ľudí. 

 

Od polovice roku 2013 sa Boko Haram zameriava na vládne bezpečnostné sily, útočí aj na kresťanských a moslimských civilistov v domácnostiach, na trhoch, v nemocniciach a školách. V apríli uniesli ozbrojenci z Boko Haram z internátu v meste Chibok viac ako 200 školáčok, ktoré stále zadržiavajú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies