BRATISLAVA - Charakteristická jesenná pochúťka, pred ktorou majú stále niektoré z nás rešpekt. Niekomu prekáža jej chuť, inému farbiace účinky.
Cvikla je mimoriadne prospešná pre naše zdravie a pôsobí zároveň aj ako prevencia pred mnohými ochoreniami. Určite by ste sa nemali vyhýbať jej konzumácii nielen v tomto období a dopriať by ste si ju mali v rôznej forme počas celého roka.
Vďaka cvikli prečistíte svoj organizmus od nečistôt, odvodníte sa a môže Vám pomôcť aj rýchlejšie schudnúť. Ďalšia výhoda sú jej antibiotické a antiseptické účinky.
Cvikla alebo repa obyčajná alebo červená repa sa používa ako zelenina, technická a kŕmna plodina. My používame na konzumáciu – koreň (buľvu) a listy. Listy sa dajú použiť do šalátov, chuť je podobná ako špenát.
Surová cvikla sa dobre uplatní v šalátoch. Výborne chutí s cesnakom, chrenom, kapustou, jablkami, pomarančami a orechami.
Z varenej cvikly pripravujeme šaláty so smotanou, majonézou, marinádou a pod. Oba druhy šalátov sú dobrým doplnkom pečeného mäsa a minutiek.
Uvarenú mladú cviklu stačí len osoliť, pokvapkať citrónom a maslom - je to dobrá príloha pre tých, ktorí nemajú radi kyslé šaláty.
Cvikla ako liek:
- Podporuje obranyschopnosť
- Posilňuje srdce a cievy
- Znižuje vysoký cholesterol
- Antiseptické účinky
- Antibiotické účinky
- Prevencia proti rakovine
- Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
- Posilňuje vlasy a nechty
- Podporuje funkciu pečene
- Odkysľuje organizmus
- Močopudné účinky
- Podporuje funkciu obličiek
- Zlepšuje vyprázdňovanie
- Podporuje tvorbu krvi
- Zlepšuje pevnosť kože a kostí
- Zmierňuje menštruačné bolesti
- Dobrý vývoj bábätka v tehotenstve
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies