Krvavá dráma Hollywoodu šesdesiatych rokov dodnes nie je rozuzlená. Prečo Manson zabil tehotnú herečku Sharon Tate?

NETKY.SK • 28 Október 2023, 18:00 • 2 min
Krvavá dráma Hollywoodu šesdesiatych rokov dodnes nie je rozuzlená. Prečo Manson zabil tehotnú herečku Sharon Tate?

Členovia Mansonovej „rodiny“ dorazili do domu Sharon Tate v Hollywood Hills 8. augusta 1969, kde dobodali, zbili a zastrelili mladú herečku a jej priateľov.

slovakia

left justify in out

Známe vraždy členov Mansonovej rodiny z konca šesdesiatych rokov dodnes desia spoločnosť. Jedna z jeho následovníčiek je už od júla 2023 na slobode. Jednou z významných obetí náboženského kultu bola známa Holywoodska herečka a modelka Sharon Tate. Rodina ju zavraždila v jej dome spolu s manželom a ďaľšími ľuďmi, aby pritiahla pozornosť. 

Členovia Mansonovej „rodiny“ dorazili do domu Sharon Tate v Hollywood Hills 8. augusta 1969, kde dobodali, zbili a zastrelili mladú herečku a jej priateľov – kaderníka celebrít Jay Sebringa, herečku Abigail Folger a ašpirujúceho scenáristu Wojciecha Frykowskiho.

Keď išli do domu, stretli tínedžera Stevena Parenta, ktorý bol na návšteve u známeho v penzióne na sídlisku, a zastrelili ho.

Mansonovi následovníci slepo vraždili

Nasledujúcu noc Manson viedol hŕstku nasledovníkov do domu bohatého obchodníka s potravinami Lena LaBianca a jeho manželky Rosemary. Manson pár zviazal a nechal ostatných, aby ich zabili.

Manson a jeho nasledovníci zabili aj dvoch ďalších – hudobníka Garyho Hinmana a hollywoodskeho kaskadéra Donalda „Shortyho“ Shea – pri samostatných, nesúvisiacich útokoch.


V nasledujúcich desaťročiach niektorí z Mansonových stúpencov zomreli, zatiaľ čo iní zostali za mrežami.

Náhodné obete?

Je možné, že Sharon Tate a jej priatelia neboli zamýšľaným cieľom Charlesa Mansona . Manson bol oboznámený s domom, v ktorom bola ona a ďalší zavraždení, pretože jeho predchádzajúci nájomca, hudobný producent Terry Melcher, predtým zvažoval a potom sa rozhodol neudeliť Mansonovi nahrávaciu zmluvu.

Keď Manson nariadil Charlesovi („Texovi“) Watsonovi, aby tam išiel s niekoľkými ďalšími členmi kultu a všetkých tam zabil „tak odporne, ako len môžete“, možno nevedel, že Tate a jej manžel Roman Polanski boli obyvatelia domu. 


Boj o pozornosť

Existujú však určité dôkazy o opaku. Koncom roku 1969 členka Mansonovej rodiny Susan Atkinsová – účastníčka vrážd – tvrdila, že kult zavraždil Tatovú, „pretože sme chceli spáchať zločin, ktorý by šokoval svet, taký, že svet by sa musel postaviť a všimnúť si ho“.

Watson povedal podobné tvrdenia. Naznačil, že Manson vedel, že Melcher už nežije na Cielo Drive. Niektorí navrhli, že Manson sa zameral na samotný dom, čo je symbol jeho odmietnutia hudobným establishmentom.

 

V tom čase prokurátori uviedli, že Manson, ktorý chcel byť rockovou hviezdou, si objednal vraždu Tatovej a štyroch ďalších, pretože predchádzajúci majiteľ domu, v ktorom došlo k úmrtiu – Terry Melcher, hudobný producent – ​​odmietol podpísať zmluvu s Mansonom. 

Každý mal iný pohľad

každý zapojený do zločinov mal trochu iný pohľad na to, čo sa stalo. 

„V Mansonovom príbehu je zapojených toľko ľudí, že ani jeden z nich nemôže povedať, čo sa skutočne stalo. Nikto nerobil rozhodnutia za celú skupinu,“ hovorí  autor novej knihy Hippie Cult Leader: The Last Words of Charles Manson. 

Nejasný motív násilia

Prokurátor Vincent Bugliosi vo svojom vyčerpávajúcom pokuse dať dohromady motív zabíjania rodiny sa zameral na Mansonovu posadnutosť tým, čo nazval „Helter Skelter“. 

„Helter Skelter“ v Mansonovom slovesnosti bola prebiehajúca rasová vojna, ktorá zažila tisíce ľudí. zomrieť a prinútiť rodinu zmiznúť do podzemných jaskýň. Tam počkali, kým nastane čas, aby sa vynorili a ovládli to, čo zostalo zo sveta.


Snaha obviniť Afroameričanov

Zatiaľ čo Manson spočiatku predpovedal, že prvé zločiny budú spáchané Afroameričanmi na belochoch, zúfalý stav jeho života v lete 1969 – jeho hudobné túžby z veľkej časti vyšli naprázdno a jeho hollywoodske kontakty vyhasli – ho priviedol k posunu.

Povedal rodine, že možno budú musieť začať Helter Skelter sami, páchať brutálne zločiny v luxusných štvrtiach v snahe ukázať Afroameričanom, ako by sa malo páchať násilie.

Beausoleil napísal „Political Piggy“ na stenu krvou  na miste vrážd a neskôr polícii povedal, že videl dvoch mužov, ktorí zabili Hinmana, a že boli černosi. Mary Brunnerová, ďalšia bývalá členka Mansonovej rodiny, v decembri 1969 povedala oddeleniu šerifa okresu Los Angeles, že Beausoleil na stenu nakreslil aj odtlačok labiek čiernej mačky, aby naznačil, že za zločin sú zodpovední Black Panthers.

Nepamätám si veľa z toho, čo sa stalo bezprostredne potom, čo som zabil Garyho," povedal Beausoleil Dayovi počas telefonických rozhovorov z väzenia. (Beausoleil, ktorý sa priznal k vražde, bol dvakrát súdený a druhýkrát odsúdený.) „Bolo vynaložené spoločné úsilie zhodiť políciu a vytvoriť dojem, že to urobil niekto iný.“

Odsúdenia a život vo väzení

25. januára 1971 boli Manson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houtenová odsúdení . Neskôr boli odsúdení na smrť, ale tieto rozsudky boli zmenené na doživotie po tom, čo Kalifornia dočasne zakázala trest smrti v roku 1972.

Neskôr v tom istom roku bol Watson odsúdený za vraždy Tate a Manson bol tiež odsúdený za vraždy Garyho Hinmana a Donald Shea, hollywoodsky kaskadér, ktorý bol zabitý na ranči Spahn koncom augusta 1969.

Hlavný prokurátor Vincent Bugliosi napísal bestseller z roku 1974 a zomrel v roku 2015. Linda Kasabianová získala imunitu za poskytnutie svedectva. Watson, Beausoleil a Van Houtenová sú stále nažive . A existuje niekoľko ďalších členov Mansonovej rodiny, ktorí sa nezúčastnili vrážd Tate-LaBianca, ale rozprávali sa s tlačou a robili dokumentárne filmy.

Zdroje:

https://www.britannica.com/question/Why-did-the-Manson-Family-murder-Sharon-Tate

https://spectrumnews1.com/ca/la-west/public-safety/2023/07/12/the-manson--family---a-look-at-key-players-and-victims-in-the-cult-leader-s-killings

https://www.smithsonianmag.com/history/manson-family-murders-what-need-to-know-180972655/

https://time.com/5633973/last-manson-interview/?fbclid=IwAR0V5oUhi6H1qi-sxyvjvp2phBsYa0CJleTmFrPFifmHjP3zs7UgwWQrN3o

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Womens Health
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies