Krízové centrum na Budatínskej ulici v Bratislave poskytuje pomoc už tri roky

NETKY.SK • 8 August 2014, 10:36 • 2 min
Krízové centrum na Budatínskej ulici v Bratislave poskytuje pomoc už tri roky

BRATISLAVA - Počas svojej trojročnej existencie poskytlo Krízové centrum na Budatínskej ulici v bratislavskej Petržalke azyl 297 klientom, vystaveným nepriaznivej životnej situácii.

slovakia

left justify in out

Prostredníctvom centra pomáha mesto primárne tým ľuďom, ktorí nečakane stratili vlastné bývanie (napr. požiar, exekúcia), prežívali domáce násilie alebo sa dostali do existenčných finančných problémov.
      

V priestoroch centra, ktoré má kapacitu 40 miest, našli doteraz bezpečie najmä deti do 6 rokov a ich rodičia. "Zaujímavosťou je, že dočasnú strechu nad hlavou našlo v centre aj deväť detí, ktoré boli doň umiestnené na základe rozhodnutia súdu," doplnil riaditeľ kancelárie primátora Bratislavy ľubomír Andrassy.

 

O klientov sa v krízovom centre starajú sociálni pracovníci, psychológ, terapeutický a liečebný pedagóg, ale aj externý právnik. Tí na základe komplexnej starostlivosti, špeciálneho sociálneho poradenstva, psychoterapie či odbornej krízovej intervencie pomáhajú klientom vracať sa do reálneho života, pomáhajú im chytiť sa "druhej šance".

 

Centrum sídli v priestoroch bývalej materskej školy, ktorá prešla rekonštrukciou. "Celkové náklady na opravu budovy sa vyšplhali na dva milióny eur, pričom nenávratných 1.100.000 eur získala slovenská metropola z Nórskeho finančného mechanizmu", vysvetlil Andrassy.
      

Riaditeľ kancelárie bratislavského primátora dodal, že mesto pomáha rodinám s deťmi i ľuďom v núdzi aj poskytnutím ubytovania v dvoch celomestských zariadeniach. Ich kapacita je 630 miest a v každej ubytovni je poskytované sociálne poradenstvo, ktoré počas roka využije viac ako tisíc klientov. "Mesačné náklady, ktoré zaťažujú rozpočet samotného klienta, sa pohybujú na úrovni 53 eur," uviedol Andrassy. 
      

Hlavné mesto môže o poskytnutie prechodného ubytovania požiadať každý sociálne znevýhodnený Bratislavčan, ktorý nevlastní nehnuteľnosť určenú na bývanie. Zároveň musí preukázať, že je poberateľom dávok sociálnej pomoci, resp. poberá rodičovský príspevok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies