Kríza v Sýrii a Líbyi ovplyvnila cenu ropy, cena Brentu sa navýšila

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 06:42 • 2 min
Kríza v Sýrii a Líbyi ovplyvnila cenu ropy,  cena Brentu sa navýšila

LONDÝN - Ceny ropy zaznamenali rast, pričom cena Brentu sa posunula k hranici 56 USD za barel (159 litrov), keď trhy reagovali na opätovné odstavenie najväčšieho ropného ložiska v Líbyi počas víkendu.

slovakia

left justify in out

Navyše, ceny stále ovplyvňuje napätie na Blízkom východe po minulotýždňovom útoku Spojených štátov na leteckú základňu v Sýrii. Kľúčové ropné ložisko Šarara v Líbyi museli v nedeľu (9.4.) opäť odstaviť po tom, ako ozbrojená skupina zablokovala ropovod, ktorý spája ložisko s terminálom, uviedli zdroje z líbyjského ropného sektora. Ložisko pritom iba v týchto dňoch po týždeň trvajúcej odstávke obnovilo produkciu.

 

Tento faktor bol ďalším v poradí, ktorý posunul ceny ropy nahor. Minulý týždeň ich smerom hore poslal raketový útok USA na leteckú základňu v Sýrii. Táto krajina síce neprodukuje veľa ropy, útok USA však zvýšil napätie v oblasti Blízkeho východu, a ten sa na celosvetovej produkcii podieľa viac než štvrtinou.

 

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni vzrástla do 19.12 h SELČ o 53 centov na 55,77 USD (52,72 eura) za barel. V popoludňajších hodinách sa dostala až na 55,89 USD/barel, čo nie je ďaleko od mesačného maxima na úrovni 56,08 USD/barel, ktoré cena Brentu dosiahla v piatok. Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom sa zvýšila o 63 centov na 52,87 USD za barel.

(1 EUR = 1,0578 USD)

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies