Kráľ Juan Carlos a kráľovná Sofia si zachovajú tituly aj imunitu

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 16:15 • 2 min
Kráľ Juan Carlos a kráľovná Sofia si zachovajú tituly aj imunitu

MADRID - Dosluhujúci španielsky kráľ Juan Carlos a kráľovná Sofia si po nástupe princa Felipeho na trón ponechajú tituly kráľ a kráľovná. Informoval o tom dnes madridský kráľovský palác, na ktorý sa vo svojej správe odvolal denník The Guardian.

slovakia

left justify in out

Dekrét, ktorý ešte čaká na podpísanie ministerskou radou, zabezpečí kráľovskému páru zachovanie imunity voči občianskemu aj trestnému stíhaniu. Ostatní členovia panovníckej rodiny týmto privilégiom nedisponujú. Najstaršiu dcéru kráľa Cristinu vyšetrujú pre finančné machinácie vzťahujúce sa na podnikateľské aktivity jej manžela Iňakiho Urdangarína.
     

Približne 10.000 verejných osôb vrátane premiéra a celého kabinetu, sudcov a prokurátorov, má imunitu voči španielskemu justičnému systému. Obžaloby voči nim je možné podať výlučne na najvyššom súde.
     

Kráľ Juan Carlos svoje odstúpenie oznámil minulý týždeň s odôvodnením, že nechce, aby jeho 46-ročný syn Felipe "chradol" ako 65-ročný britský princ Charles. Na štvrtkovej slávnostnej inaugurácii svojho potomka sa však Juan Carlos nezúčastní, rovnako ako stíhaná Cristina, ktorá nedostala pozvanie.
     

Horná komora španielskeho parlamentu schválila v utorok zákon, ktorým nadobudlo právnu účinnosť vzdanie sa trónu kráľom Juanom Carlosom. Dolná komora ho schválila už pred niekoľkými dňami. Pre podobný prípad neexistuje precedens, pretože Španielsko malo od roku 1978, keď prešlo k demokracii, iba jedného kráľa.
     

Bývalý diktátor Francisco Franco ho ustanovil za svojho nasledovníka v roku 1969, moci sa ujal o šesť rokov neskôr. Princ Felipe sa po inaugurácii stane kráľom Filipom VI.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies