Krajne pravicový novinár založil zbierku pre obvineného francúzskeho policajta. Vyzbieraná suma presiahla 850 000 eur.

NETKY.SK • 3 Júl 2023, 20:00 • 2 min
Krajne pravicový novinár založil zbierku pre obvineného francúzskeho policajta. Vyzbieraná suma presiahla 850 000 eur.

PARÍŽ - Viac ako 850.000 eur – taká bola v pondelok ráno hodnota finančnej zbierky pre policajta, ktorý minulý týždeň vo Francúzsku pri cestnej kontrole zastrelil 17-ročného tínedžera, čo viedlo k násilným protestom po celom Francúzsku.

slovakia

left justify in out

Zbierku na webe Gofundme.com založil krajne pravicový novinár Jean Messiha, ktorý má blízko k protiislamskému politikovi Ericovi Zemmourovi. Doteraz do nej prispelo takmer 40.000 ľudí, najvyšší individuálny príspevok bol 3000 eur. Zbierka výrazne prevýšila inú zbierku vytvorenú na podporu rodiny zastreleného tínedžera severoafrického pôvodu Nahela M.

 

Stará matka obeti v nedeľu uviedla, že je "zdrvená" podporou, ktorú ľudia preukazujú policajtovi. "Tento človek pripravil môjho vnuka o život, musí pykať presne tak, ako všetci ostatní. Verím však v justíciu a spravodlivosť," vyhlásila pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM. Zbierku kritizovalo viacero ľavicových a centristických poslancov. "Jean Messiha sa zahráva s ohňom," napísal na Twitteri poslanec Eric Bothorel patriaci k strane prezidenta Emmanuela Macrona. Zbierku označil za "nemiestnu a škandalóznu". "Zabitie mladého Severoafričana vo Francúzsku v roku 2023 vám môže vyniesť množstvo peňazí," napísala krajne ľavicová poslankyňa Mathilde Panotová a poukázala na to, že podobnú zbierku pre bývalého boxera, ktorý počas protivládnych protestov tzv. žltých viest v roku 2019 udrel päsťou niekoľko policajtov, úrady promptne zakázali.

Zverejnený záznam incidentu zobrazuje obvineného policajta a jeho kolegu počas kontroly žltého mercedesu, ktorý v utorok zastavili v západnom predmestí Paríža zvanom Nanterre. Sedemnásťročný Nahel auto šoféroval bez vodičského oprávnenia. Na videozázname ďalej vidno, že obvinený policajt mieri na auto svojou zbraňou a keď sa vodič pokúša z miesta ujsť, policajt na auto strieľa z bezprostrednej blízkosti. Jeden z tínedžerov, ktorý sa v čase incidentu tiež viezol v aute, obvinil policajtov, že vodiča ešte pred výstrelom niekoľkokrát udreli spodnými stranami svojich zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies