Krajiny V4 sa dohodli, že zabojujú proti obmedzovaniu biopalív, do Bruselu doručili spoločný návrh

NETKY.SK • 26 September 2017, 13:36 • 2 min
Krajiny V4 sa dohodli, že zabojujú proti obmedzovaniu biopalív, do Bruselu doručili spoločný návrh

BRATISLAVA – Vyšehradská štvorka, Rumunsko a Bulharsko podpísali spoločnú deklaráciu, ktorú chcú predložiť Európskej komisii s požiadavkou, aby zvážila všetky dôsledky návrhu 2020. Ten má v konečnom dôsledku obmedziť využívanie biopalív 1. generácie. Tento návrh by mohol negatívnym spôsobom ovplyvniť klimatickú politiku krajín.

slovakia

left justify in out

EK požaduje ukončenie využívanie biopalív s potravinovým základom ešte v júli 2016. Tie chcú nahradiť pokročilejšími biopalivami, ktoré nepredstavujú konkurenciu pre pestovanie potravín. Tento návrh momentálne skúmajú výbory EP. Hlasovanie na plenárnom zasadnutí je plánované na január 2018.

 

Mimovládne organizácie požadujú úplný zákaz biopalív 1. generácie a naopak výrobcovia žiadajú systém, ktorý by biopalivá rozlišoval na základe ich udržateľnosti. Výrobcovia sú toho názoru, že zákaz by sa mal týkať využívania fosílnych palív a biopalív, ktoré konkurujú pestovaniu potravín a vedú k deforestácii ako palmový olej. Farmári zas presadzujú produkciu biopalív, pretože im umožňuje cenný prístup k trhom mimo vplyvu dotácií Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

 

Ministerstvá v rámci krajín V4, Rumunska a Bulharska vyzdvihli dôležitosť produkcie biopalív pre regionálny rozvoj, pričom využívanie obnoviteľných zdrojov energie z poľnohospodárstva by sa mal v budúcnosti ešte zvýšiť. Deklaráciou sa bude zaoberať najbližšie stretnutie Rady pre poľnohospodárstvo a rybárstvo v októbri. „Najmä vo svetle súčasných a očakávaných poľnohospodárskych prebytkov v Európe, snahy o vyradenie biopalív negatívne ovplyvnia európsku energetickú a krmivovú bezpečnosť, ešte viac znížia príjmy na vidieku a vyženú z Európy investorov. Zároveň sťažia dosiahnutie klimatických cieľov,“ uviedli ministri.

 

Ministri šiestich krajín žiadajú EK, aby Deklaráciu do detailov zanalyzovala a zvážila zachovanie súčasných podmienok na používanie potravinových a krmivových plodín na výrobu biopalív v krajinách EÚ a tretích krajinách. „Je potrebné analyzovať dovezené biopalivá a suroviny na výrobu biopalív a uistiť sa, že spĺňajú rovnaké kritériá ako produkcia Európskej únie,“ píše sa v deklarácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies