Krajiny EÚ chcú mladým zabrániť v ceste do Sýrie

NETKY.SK • 1 August 2013, 18:53 • 2 min
Krajiny EÚ chcú mladým zabrániť v ceste do Sýrie

BRUSEL - Deväť krajín EÚ chce vytvoriť zoznam s osobnými informáciami o cestujúcich leteckou dopravou v záujme zlepšenia boja proti terorizmu a zabránenia mladým ľudom chodiť do bojových zón ako je v súčasnosti Sýria. V spoločnom stanovisku o tom informovali ministri vnútra Francúzska a Belgicka Manuel Valls a Joelle Milquet.

slovakia

left justify in out

K obom krajinám sa už pripojilo ďalších sedem členských štátov vrátane Nemecka, Británie, Talianska či Poľska. Ako sa píše vo štvrtkovom stanovisku ministrov, zoznam by umožnil "sledovať pohyb takýchto ľudí v snahe identifikovať tých mladých a zraniteľných riskujúcich svoje životy". Zároveň podľa nich pomohol predchádzať teroristickým činom a ďalším vážnym zločinom v Európe. Paríž a Brusel takto reagujú na zistenie, že v bojových zónach v Sýrii sa pohybuje množstvo mladých Európanov a majú preto obavy, že sa do svojich vlastí vrátia ako radikáli s vojenským výcvikom a skúsenosťami. Valls a Milquet potvrdili, že úplné súkromie a ochrana osobných údajov bude zabezpečené v súlade s nariadeniami EÚ.

Podľa aprílovej správy Medzinárodného centra pre výskum radikalizácie (ICSR) na King’s College v Londýne sa k ozbrojeným sýrskym povstalcom pripojilo až do 600 džihádistov z Európy. Bojovníci pochádzajú zo 14 európskych štátov vrátane Nemecka, Belgicka, Dánska, Francúzska a Veľkej Británie. Diplomatické snahy o zastavenie násilia v Sýrii doteraz nepriniesli žiadny úspech, zatiaľ čo tvrdší postup voči Damasku zo strany OSN blokujú Rusko a Čína. Sýrsky prezident Baššár obviňuje zahraničie z materiálnej podpory "teroristov" a odmieta z postu prezidenta odstúpiť. Západné krajiny stále odmietajú možnosť vojenskej invázie, no režim nesmie prekročiť nimi stanovenú hranicu, ktorou je použitie chemických zbraní. V dôsledku 27 mesiacov trvajúceho ozbrojeného konfliktu prišlo o život už viac ako 100-tisíc ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies