Kotlebovci chcú zakázať používanie igelitiek v obchodoch

NETKY.SK • 10 November 2016, 13:04 • 2 min
Kotlebovci chcú zakázať používanie igelitiek v obchodoch

BRATISLAVA – Kotlebovci chcú zakázať používanie igelitových tašiek v obchodoch. Skupina poslancov za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko preto predložila do Národnej rady Slovenskej republiky návrh novely zákona o odpadoch.

slovakia

left justify in out

Podľa nich je novela zákona potrebná k zabezpečeniu, zlepšeniu a udržaniu kvality životného prostredia pre súčasné a budúce generácie. Novelu chcú zakázať, aby sa konečným spotrebiteľom predávali alebo bezplatne poskytovali jednorazové plastové tašky do hrúbky 0,05 mm, vrecká do hrúbky 0,05 mm, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory okrem tých, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

 

Používanie jednonorazových plastových tašiek, vreciek, tanierov, pohárov a príborov je podľa predkladateľov škodlivé nielen pre životné prostredie, ale aj pre obyvateľov. Kotlebovci upozorňujú, že priemerný Slovák ročne spotrebuje 466 jednorazových igelitových tašiek. V EÚ patríme k najväčším spotrebiteľom igelitových tašiek. Kotlebovci upozorňujú, že v bežných prevádzkach si ľudia balia do plastových vreciek ovocie, zeleninu či pečivo, alebo balia nákup do plastových tašiek. V stánkoch rýchleho občerstvenia si zas kupujú jedlo do plastových riadov, čím sa do tela dostávajú toxické látky z plastov. Plastový odpad po nákupe končí na chodníkoch, lúkach či v lesoch.

 

Kotlebovci tiež upozorňujú, že veľa ľudí plasty neseparuje a končia v zmiešanom odpade. Podľa nich v rámci zabezpečenia trvalo udržateľného rozvoja je potrebné legislatívne obmedziť používanie plastových výrobkov. „Neekologické jednorazové plastové tašky a sáčky môžu byť plnohodnotne nahradené jednorazovými papierovými taškami a sáčkami. Táto ekologickejšia náhrada má okrem iného aj zaujímavé reprezentačné využitie. Jednorazové papierové tašky a sáčky možno potlačiť motívom predajcu a tým získať pútavý reklamný priestor pre propagáciu danej značky. Taktiež jednorazové plastové riady sa dajú nahradiť jednorazovými papierovými riadmi,“ argumentujú poslanci NR SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies