Kotlebova strana navrhuje znížiť počet poslancov parlamentu zo 150 na 100

NETKY.SK • 8 Január 2018, 11:09 • 2 min
Kotlebova strana navrhuje znížiť počet poslancov parlamentu zo 150 na 100

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR za ĽSNS navrhujú znížiť počet zákonodarcov zo 150 na 100. Dosiahnuť to chcú ústavným zákonom.

slovakia

left justify in out

Bratislava 8. januára (TASR) - Poslanci Národnej rady SR za ĽSNS navrhujú znížiť počet zákonodarcov zo 150 na 100. Dosiahnuť to chcú ústavným zákonom, na ktorého prijatie treba aspoň 90 hlasov. Bez koalície nemá šancu na úspech.

 

O návrhu hovorili na tlačovej konferencii v NR SR, kde líder strany Marian Kotleba vyzval stranu Sloboda a solidarita (SaS) na podporu zníženia počtu poslancov. Pripomenul, že SaS svojho času tiež presadzovala tento návrh. Dala o tom hlasovať aj v referende, ktoré iniciovala, ale nebolo úspešné. Ľudia v ňom podľa Kotlebu zníženie podporili.

 

Kotleba tiež poukázal na nedávne vyjadrenie predsedu SaS Richarda Sulíka, že by sa o počte poslancov mohlo opäť hovoriť. ĽSNS svoj návrh nemá predrokovaný. Podľa Kotlebu by ho však mohli podporiť strany SaS a OĽaNO, keďže obe o tejto téme už v minulosti hovorili. Na prijatie ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov, takže bez koalície nemá šancu na úspech.

 

Kotlebovci vyčíslili, že znížením počtu poslancov NR SR by štát za jedno volebné obdobie ušetril približne 18 miliónov eur.

 

Kotleba pripomenul, že SaS v roku 2011 uskutočnila referendum, kde sa pýtali, či obyvatelia súhlasia so znížením počtu poslancov na sto. "Kladne odpovedalo 92 percent zúčastnených občanov, teda takmer milión ľudí bolo za zníženie počtu," pripomenul s tým, že ĽSNS už v septembri 2016 predkladali v parlamente návrh na zníženie počtu poslancov a získal podporu len 19 hlasov. Z toho 14 hlasov bolo z ĽSNS a piati boli z iných strán. Podľa neho zo SaS nehlasoval za ich návrh nikto.

Koncom decembra 2017 líder SaS Richard Sulík hovoril o znížení počtu poslancov, keďže podľa neho by mali byť zákonodarcovia adekvátne ohodnotení. Preto Sulíka Kotleba vyzval, aby SaS začala byť konzistentná vo svojich činoch. "Vyzývam ho, aby si spravil poriadok vo svojom klube a aby SaS reagovala na jeho vyhlásenie tým, že podporia náš návrh. Nie je akceptovateľná ich výhovorka v tom, že nepodporia žiadny náš návrh," uzavrel s tým, že podľa neho by SaS aj OĽaNO mohli ich návrh podporiť, keďže obe strany o znižovaní počtu poslancov už v minulosti hovorili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies