Kostarika sa rozhodla pre rázny krok: Zakáže všetky jednorazové výrobky z plastu!

NETKY.SK • 9 August 2017, 12:15 • 2 min
Kostarika sa rozhodla pre rázny krok: Zakáže všetky jednorazové výrobky z plastu!

Kostarika chce zasiahnuť v boji proti zamoreniu životného prostredia plastami tým, že ich úplne zakáže.

slovakia

left justify in out

Plast je momentálne jednou z najväčších ekologických hrozieb vo svete. Odpad sa hromadí a recyklácia je nedostatočná, v niektorých krajinách sa dokonca ignoruje. Populácia narastá a plastu je stále viac. Oceány sú čoraz zamorenejšie a táto situácia začína mať vážny vplyv na život v nich. Kostarika si tieto okolnosti všíma a rozhodne jej nie sú ľahostajné. Rozhodla sa preto zakročiť radikálne – zakážu všetky jednorazové plastové výrobky.

 

Krajina sa tak stane prvou na svete, ktorá takýto zákaz vydá. Týkať sa bude nie len plastových fliaš, tašiek a vreciek, ale aj plastových príborov a viečok, jednoducho všetkého plastového, čo ľudia po použití bežne vyhadzujú. Svoje ciele by chceli naplniť do roku 2021.

 

Do takejto ochrany životného prostredia v Kostarike sa zapojí verejný aj súkromný sektor. Vláda chce investovať do výskumu a vývoja alternatívnych možností, ktorými všetky plasty postupne nahradí.

 

Ak by sa k momentálnemu stavu vo svete rovnako postavili aj iné krajiny, možno by sa nám postupne podarilo aspoň čiastočne odbremeniť prírodu od ničivého dopadu človeka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies