Košické letisko má cez zimu osem pravidelných leteckých liniek

NETKY.SK • 28 Október 2015, 14:35 • 2 min
Košické letisko má cez zimu osem pravidelných leteckých liniek

BRATISLAVA - Z košického letiska počas aktuálneho zimného letového poriadku funguje osem pravidelných liniek troch leteckých spoločností.

slovakia

left justify in out

"Novinkou oproti letnému letovému poriadku 2015 je zvýšenie frekvencie na vnútroštátnej linke Košice - Bratislava. České aerolínie pridávajú dve spojenia (utorok a štvrtok popoludní) a najväčšie slovenské mestá tak budú spojené leteckou linkou každý pracovný deň," informovalo Letisko Košice.


Oproti predošlému zimnému obdobiu sa počet pravidelných liniek z košického letiska zdvojnásobil. K spojeniam spoločností Austrian Airlines do Viedne desaťkrát v týždni, Českých aerolínií (ČSA) do Prahy 18-krát, Bratislavy osemkrát a Wizz Air do Londýna (Luton) sedemkrát týždenne v priebehu tohto roka pribudli linky ČSA do Kyjeva štyrikrát a Wizz Air do Milána (Bergamo), Doncasteru (Sheffield) a Bristolu po dvakrát týždenne. Zavedenie troch nových spojení Wizz Air umožnilo zriadenie základne spoločnosti v júni v Košiciach pre jej lietadlo Airbus A320.


Výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska Košice Michael Tmej povedal, že v historicky najúspešnejšom roku 2008 prešlo letiskom takmer 600 tisíc cestujúcich. Celoročne prevádzkovaných pravidelných liniek však bolo šesť. "Keďže v súčasnosti sa z Košíc pravidelne lieta do ôsmich destinácií, v tomto smere sme už najúspešnejší rok prekonali. Verím, že postupnými krokmi sa čoskoro dostaneme aj k prekonaniu 600-tisícovej hranice vybavených cestujúcich. Nebude to ani tento ani budúci rok, ale sme na dobrej ceste k tomuto cieľu," očakáva Tmej.

 

Letisko Košice vybavilo za deväť mesiacov tohto roka spolu 328 434 cestujúcich. Tohtoročná letná sezóna bola pre košické letisko druhá najúspešnejšia v jeho histórii hneď po vlaňajšej. Druhé najväčšie domáce letisko vybavilo na charterových letoch počas štyroch mesiacov od júna do septembra spolu 112 872 cestujúcich, čo je medziročne menej o 6 %, resp. o 7 084 ľudí. Hlavnou príčinou tohto poklesu boli júnové tragické udalosti v Tunisku. V dôsledku teroristického útoku na turistov väčšina cestovných kancelárií zájazdy do tejto severoafrickej krajiny zrušila. Ešte vlani bol tuniský Monastir treťou najžiadanejšou destináciou z Košíc, s viac ako desaťtisíc cestujúcimi. Tento rok do Monastiru smerovalo z košického letiska už len niečo vyše dvetisíc turistov.


Spoločnosť Letisko Košice - Airport Košice, a. s. vznikla 1. mája 2004. Po ukončení privatizačného procesu v roku 2006 prevzalo 66 % akcií spoločnosti Letisko Viedeň, zvyšných 34 % patrí štátu v správe ministerstva dopravy. Spoločnosť má základné imanie 31,14 mil. eur. Nový terminál letiska, s ktorého výstavbou sa začalo v roku 2001, bol otvorený v roku 2004.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies