Kórejskí poslanci sa zdráhajú schváliť dohodu s USA

NETKY.SK • 16 November 2011, 04:56 • 2 min
Kórejskí poslanci sa zdráhajú schváliť dohodu s USA

Kórejskí poslanci sa zdráhajú schváliť dohodu s USA

slovakia

left justify in out

img

Juhokórejský prezident I Mjong-bak rokoval dnes s predstaviteľmi politických strán v parlamente a usiloval sa presvedčiť ich, aby schválili návrh medzištátnej dohody o vytvorení zóny voľného obchodu so Spojenými štátmi. Dokument čaká v soulskom parlamente na schválenie už dlhšie.
Americký Kongres schválil dohodu minulý mesiac a prezident Barack Obama ho už podpísal. Ale juhokórejský parlament zostáva rozdelený v názore na prínos dokumentu pre hospodárstvo krajiny. Opozícia tvrdí, že dohoda je výhodná pre Spojené štáty a poškodzuje záujmy juhokórejských robotníkov.
Prezident prišiel dnes výnimočne do parlamentu, aby sa stretol najmä s predstaviteľmi opozície. Analytici uvádzajú, že nádej na prijatie návrhu zmluvy nie je veľká. Opoziční poslanci sa domáhajú obnovenia rokovaní s Američanmi, aby sa v nej dali urobiť niektoré zmeny.
Vlády oboch krajín podpísali dohodu už v roku 2007. Znenie zmluvy však narazilo vtedy na odpor demokratickej väčšiny v Kongrese. Jej prijatie podmienili väčším otvorením sa kórejského trhu americkým automobilom. Spojené štáty tiež žiadali väčší priestor pre svoj vývoz hovädzieho mäsa.
Kórejská republika je siedmym najväčším obchodným partnerom USA. Pre Washington by bolo uvedenie dohody so Soulom do života najväčším úspechom v rozširovaní bezcolného obchodu od roku 1992. V ňom začala platiť Severoamerická dohoda o voľnom obchode (NAFTA). Jej členmi sú Spojené štáty, Kanada a Mexiko.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies